Анализът на болничната помощ показва, че има 84 надценени и 214 подценени клинични пътеки, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков.

В отговор на въпрос на депутатите от левицата Евгений Желев и Петър Курумбашев той посочи, че в Министерството на финансите се работи по остойностяването на клиничните пътеки. Анализът за първичната и специализираната помощ ще стане готов до края на юни, добави Дянков.

Министърът каза, че при настоящото ниво на заплащане на лекарите общата стойност на болничната помощ възлиза на 800 млн. лева на година, а от анализът на болничната помощ излиза, че за 2008 г. общо надплатеното е в размер на 102 млн. лева, а неразплатеното по подценените пътеки е 291 млн. лева.

Симеон Дянков отбеляза, че има някои пътеки, които са доста надценени. Той даде пример с инвазивната кардиология, при която средната цена сега е 3 518 лв., а реалната цена на услугата или стойността й е 1349 лв., т.е. тази клинична пътека близо три пъти е надценена.

Министърът добави, че в момента цената на услугата педиатрична неврология е 330 лева, а средната стойност е 2 688 лева. По думите му близо 9 пъти е подценена реалната стойност на тази клинична пътека.

В отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Драгомир Стойнев дали държавните служители сами ще заплащат своите здравноосигурителни вноски, министър Дянков съобщи, че размерът на здравноосигурителните вноски остава непроменен за тази година.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Дянков каза, че Министерството на финансите е обявило допълнителни съкращения на разходите от 20%, защото в условията на криза всички трябва да спестяват. По думите му част от спестените средства ще бъдат от неподновяването на договора с "Краун Ейджънтс".