Великобритания остава пълноправен член на ЕС поне до септември. Тогава ще продължат обсъжданията по механизма за брекзит във формат вече 27 страни-членки.

27-те и Великобритания изясниха позициите си по излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. На последната работна вечеря на Дейвид Камерън в този формат европейските лидери са проявили разбиране, че Лондон се нуждае от време за задействане на процедурата за излизане.

„След едно политическо пиянство, махмурлукът е много тежък. И сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с парите им, с имотите им , със структуроопределящи отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили”, заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му с доста разбиране и толерантност детайлите по излизането на Великобритания от ЕС са отложени за септември. „Кой ще им бъде премиер, каква ще му е политиката - доста във времето ще се отложи. Дотогава ще си берат ягодите, аспержите. Ще вземат необходимите мерки”, категоричен беше Борисов.

Днес в Брюксел пристигна и първият министър на Шотландия, за да търси подкрепа за оставане в съюза. „Днешната серия от срещи в Брюксел е само началото да накараме хората да разберат, че Шотландия не желае да напуска съюза”, посочи Никола Стърджън, първи министър на Шотландия.

27-те предупреждават, че ако иска да запази преференциалните си отношения с Евросъюза, Великобритания трябва да спазва правилата му.

Френският президент Франсоа Оланд посочи, че Великобритания трябва да определи къде ще е нейното място в единния европейски пазар. „Ако иска да остане, трябва да си плати цената, в пълния смисъл на думата, включително и да запази свободното придвижване на хора”.

Румънският президент Клаус Йоханис получи уверения от Дейвид Камерън, че работещите на Острова румънци ще продължат да живеят там и няма да загубят работата си.

Стратегиите за обединена Европа ще бъдат обсъждани отново след 16 септември в Братислава.

По-рано днес българският премиер се срещна с Доналд Туск по въпроса за арбитража на АЕЦ Белене с искане за ясна позиция на евроинституциите.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа