Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар. Новината бе обявена от испанския министър на външните работи Аранча Гонсалес Лая броени часове, преди Брекзит официално да стане факт в полунощ (1 ч. българско време утре). Тя съобщи, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно движение.

Окончателното споразумение между Мадрид и Лондон ще бъде договорено до шест месеца. Дотогава Испания ще работи с граничната агенция на ЕС - "Фронтекс", по прилагането на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар.

Снимка: БГНЕС / EPA

Така бе избегната опасността от "твърда граница" между британския анклав в южния край на Пиренейския полуостров и членуващата в Европейския съюз Испания. В резултат режимът на свободно движение между тях ще бъде запазен.

Около 15 000 души пътуват всеки ден от Испания, за да работят в Гибралтар, който е с население от 32 000 души. Пристанището на британската територия посреща всяка година 10 милиона туристи - сектор, на който се пада дял от приблизително една четвърт от нейната икономика, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Великобритания излиза официално от Европейския съюз на 31 януари. До края на тази година обаче е в сила преходен период, през който правилата на ЕС важат за нея.