Една година, след като Великобритания фактически се раздели с Европейския съюз, изтича преходният период, който двете страни си дадоха, за да се договорят за детайлите на търговските си отношения. Извън икономическите въпроси е ясно, че от 1 януари в ежедневието на всеки един европеец, свързано с Великобритания, ще има промени.

В страната живеят над 200 000 българи, а потокът от желаещи да работят или учат на Острова е огромен, но след като близо 12 години свикнахме на безпроблемно придвижване, от този петък ще важат нови правила.

Ето какво ще се промени

Само влезлите в страната до 31 декември 2020 г., включително, ще имат възможност да кандидатстват за статут за уседналост. Срокът за кандидатстване е 30 юни 2021 г. Българските граждани, получили статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г. За тях няма да бъдат необходими визи за престой или работа в Обединеното кралство.

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

Великобритания въвежда визова система и е важно да знаете, че визи няма да се издават от британското посолство в София.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение.

Ще има промяна на имиграционния статут за настоящите и бъдещите студенти от ЕС във Великобритания. Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми.

И няколко практически съвета

От 1 януари пощенските и колетните  пратките от и за Великобритания вече трябва да бъдат придружени от митническа декларации. Митнически декларации не трябва да се попълват, когато става дума за изпращане на писмо, картичка или документ.

Ако имате домашен любимец е важно да знаете, че Европейският паспорт вече няма да важи за тях.

Според едно изследване на всеки 10 души, които са получили статут за уседналост до момента, само двама биха получили виза по новите правила, които влизат в сила от 1 януари.

В Обединеното кралство ще може да се пътува без виза и от догодина, но само до 6 месеца. Подробности тук:

Българите със статут за уседналост ще могат да влизат в страната само с лична карта още 5 години.

Нови правила за визи и здравна помощ се въвеждат и за студентите. Новоприетите през 2021 г. задължително трябва да кандидатстват за виза.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!