Драстичен спад на желаещите да учат във Великобритания европейци прогнозират експерти в Обединеното кралство, след решението на правителството в Лондон да повиши студентските такси заради Брекзит.

Българите, които започнат да учат от догодина в английски университети, ще се сблъскат с поне двойно по-високи такси от сегашните и няма да могат да разчитат на изгодни студентски заеми. Новината обяви британската зам.-министър Мишел Донелан, която отговаря за висшето образование.

Студентите от ЕС ще изгубят право да плащат колкото английските си колеги от 21 август 2021 г. заради Брекзит. Това ще важи за новоприетите да следват през учебната 2021/2022 г. Според президента на Института за висше образование въвеждането на новите условия ще доведe до спад от 60%  на искащите да следват в Англия европейци. 

„За съжаление, това е едно от неизбежните последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз, което според мен е катастрофа“, обясни Бехрам Бехрадния, президент на The Higher Education Policy Institute. 

Таксата за една академична година в момeнта е малко над 9000 паунда. 

„В миналото, както и сега чуждестранните студенти плащат значително по-високи такси, отколкото британските. Сега всеки университет ще решава самостоятелно какви такси да определи и няма автоматично европейските студенти да плащат същите такси, както няма да имат и същия достъп до студентските заеми, както до сега“, посочва още Бехрам Бехрадния. 

Новите правила със сигурност ще променят отношението на българите към една от най-желаните образователни дестинации. 

И още една новина - в официално писмо до министъра, отговарящ за висшето образование, посланик Марин Райков отправя въпроси за това, как ще бъде решен проблемът с таксите и платените наеми на българските студенти, които заради коронавируса нямаха достъп до занятия или не ползваха общежитията си в кампусите на университетите.

Във Великобритания към монета учат над 6000 български студенти.