2019 г. - лоша година? В средата на 2020 г. да кажеш нещо такова звучи почти нелепо. За последните 6 месеца станахме свидетели на пандемията от коронавируса, опустошителните пожари в Австралия, импийчмънта на Доналд Тръмп, размяната на ракетни удари между САЩ и Иран… и прословутия Брекзит. Да, покрай злободневните теми сякаш го забравихме, но това е сюжет с далеч по-дълбоки последици. Включително и за България.

Брекзит, очаквано, ще доведе до редица последствия - икономически, политически и социални. Важен сектор, който вълнува и България, е образованието. Всяка година стотици млади хора решават да продължат висшето си образование на Острова.

Условията, при които те заминаваха, обаче, най-вероятно ще се променят след Брекзит. Все още не се знае колко голяма ще е промяната и кои страни ще са най-засегнати.

Снимка: Николай Д. Колев

За бъдещето на международните студенти на Острова, макар и неясно, попитахме един от най-дълго работилите професори във Факултета по журналистика в Уестминстърския университет в Лондон – Патрик Стодарт.

С дълбок опит и поглед в професията, той сподели своите впечатления от сагата "Брекзит" и коментира какво може да се случи с бъдещите студенти, които отиват да получат едно от най-добрите образования в света.

Снимка: Николай Д. Колев

"Виждам, че британските студенти научават много от международните. Аз научавам по нещо всеки ден от тях. „Пия им кръвта“. Пленяващо е да говориш с хора от всички краища на света и ако британските студенти не правят това, загубата ще е голяма. Като говорим за успех – едни от най-добрите ми студенти са международни. Източна Европа е изключително силен поток на можещи студенти. Ще е жалко ако ги загубим", сподели Патрик. 

А мненията на студентите са разнопосочни. Много от тях, сред които и българите, споделят, че за 5 месеца не са усетили съществена промяна и в нагласите, и в отношението на преподавателите.

Също така смятат, че техният статут няма да се промени, но са категорични, че Брекзит ще откаже много млади хора да получат своето образование на Острова и подчертават, че евентуален скок в стандарта на живот и цените е едно от нещата, които биха ги върнали обратно в родните им страни.

Вижте какво каза преподавателят във видеото!