Брекзит и последиците от него влязоха отново в новинарския поток и изместиха сериозните проблеми свързани с коронавируса във Великобритания. Законът за въвеждане на нова миграционна система след Брекзит получи първоначално одобрение от депутатите в Обединеното кралство.

Камарата на общините подкрепи основните му принципи с 351 срещу 252 гласа. Идеята е да се въведе нов модел, който да отмени досегашните правила за свободно придвижване на гражданите на ЕС и да въведе точкова система, която ще дава приоритет на чужденци с по-висока квалификация.

Така законопроектът приравнява гражданите на ЕС с мигрантите от цял свят. Опасенията са, че на практика това ще направи трудовият пазар на Острова трудно достъпен за европейците.

Критиците на мерките заявиха, че пандемията от коронавируса е променила отношението на обществото към тези, които полагат нискоквалифициран труд и е показала колко много те допринасят за икономиката на страната.

Селското стопанство е един от най-сериозно засегнатите сектори в резултат на пандемията от коронавируса, защото карантината възпира армията от сезонни работници - основно от Източна Европа, на които всяка година разчитат британските фермери.

Самият принц Чарлз призова британските граждани да се обединят и да подкрепят съвместната инициатива на правителството и селскостопанския сектор за мобилизиране на допълнителни работници по време на пандемията.

Студентите са сред онези, които се насърчават да помогнат, за да се преодолее празнината, оставена от работниците мигранти и да не се допусне плодовете и зеленчуците да останат да изгният по полетата.

Във видеообръщение, публикувано в "Инстаграм", 71-годишният Чарлз, който е запален градинар, подчерта, че храната не се появява с магия. Брекзит допълнително изостря ситуацията.

Много селскостопански работници, особено тези от Източна Европа, напуснаха Великобритания, след като страната гласува да напусне ЕС. Това е само още един щрих към сериозните проблеми, които правителството на Борис Джонсън има освен кризата с коронавируса.

Съобщение на службата за статистика опроверга официалната информация за броя на смъртните случаи на Острова и вместо официалните на 32 000 смъртни случая от COVID-19, вече се говори за близо 43 000.

Фрапиращата разлика идва от това, че има над 10 000 смъртни случая повече в сравнение с общата смъртност за същия период, но за пет години назад. И въпреки че те не са описани като причинени от коронавируса, статистиците допускат, че именно това е причина за шокиращия скок.

ЕС реагира остро на законодателните мерки и заплаши Лондон със съдебна процедура заради промените, които ограничават свободното движение на хора, налагат доживотни забрани за повторно влизане в страната на лица, които са били депортирани, както и други правила, които затрудняват гражданите на ЕС да получават социални помощи на Острова.

Правният спор възниква в момент, когато Обединеното кралство и ЕС опитват да постигнат споразумение за бъдещите си отношения, но двете преговарящи страни са непреклонни в позициите си. В опит да наклони везните в своя полза Великобритания обяви, че въвежда от 1 януари политика за мита, която ще бъде по-облекчена от общата външна тарифа на ЕС.

Тя ще се прилага за страни, с които няма споразумение, а целта й е да обхване до 80% от международната търговия на страната. Ще бъде запазена 10-процентната ставка за автомобили, но ще бъдат премахнати голяма част от другите мита. Целта е да се стимулира икономиката.