Сезонни работници, от чиято реколта се изхранва Европа, се оказаха блокирани заради затворените граници. Великобритания обяви, че е изправена пред опасността да загуби цялата си реколта. Надежда има обаче и тя идва от България.

Повече от 8 години Вероника Тодорова бере плодове във ферма в южната част на Великобритания. Въпреки извънредните мерки заради COVID-19 и отказа на нейни колеги, тя е решила да работи и този сезон. Ще лети за Острова на 30 април с чартърен полет.

„Там ще ни чака автобус, който е от фирмата организиран. Ще ни закара до фермата и една седмица минаваме на изолация.  Всеки един, отишъл там, е минал през карантината. Ние сме едно затворено общество. Тъй като няма да ни пускат да излизаме от фермата, освен да ходим на пазар, не мисля, че ще имаме проблем“, обясни Вероника Тодорова.

Повечето ферми в Англия са изготвили специален "коронавирус план". Някои от тях изискват от работниците двуседмична изолация още преди да пътуват, а когато пристигнат, състоянието им се следи стриктно.

„Всяка сутрин те ще трябва да обявяват дали са имали някакви симптоми на коронавирус през нощта. Доколкото е възможно, фермите са преорганизирали начина на беритба също, така че да има два метра дистанция между хората. Във фабриките по пакетиране също ще има установена дистанция или ще бъдат поставени прегради между работниците, за да ги защитават“, каза Стефани Маурел, изпълнителен директор на фирма за набиране на работници от чужбина.

„Искат да си ни издърпат, защото няма кой да им свърши работата на полето. Особено в тази ситуация“, заяви Вероника Тодорова.

Още през март, след затварянето на границите в почти целия свят, Великобритания алармира, че може да загуби цялата си реколта.

„Пандемията от коронавирус повлия сериозно на това откъде фермите могат да набират работници. Всяка година имаме да запълним около 90 000 сезонни позиции, за които са необходими около 60 000 човека. От тях по принцип по-малко от 1% са британци. Това да имаме достъп до български работници, например, означава, че фермите могат да бъдат много ефикасни. Каквито и други националности и местни работници да имаме, те правят работата да върви плавно и плодовете и зеленчуците да стигат до супермаркетите бързо и на достъпна цена“, добави Стефани Маурел.

Сезонът ще приключи в средата на декември, но Вероника няма яснота кога отново ще може да се прибере при близките си в България.

Снимка: iStock

„Всеки има притеснение малко вътре в себе си, но аз отивам там, защото имам сигурна работа. Тук в момента съм безработна... Имайки предвид, че много хора са на борсата, едва ли ще мога да си намеря работа в близките месеци“, смята Вероника Тодорова.

Прогнозите в Англия са това лято на пазарите да има ограничено количество местни плодове и зеленчуци, а фермите, които ще останат без берачи, нямат план Б и вероятно ще бъдат принудени да затворят.