Страните от ЕС ще трябва да смекчат ограниченията за придвижване през границите, за да допуснат чуждестранните и сезонни работници на своя територия, докато постепенно вдигат ограниченията и рестартират икономиките си. Това каза днес еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия издаде насоки към 27-те страни членки през март, призовавайки ги да позволят достъпа на чуждестранни работници в ключови сектори като здравеопазването и производството на храни.

Близо 1,5 милиона души живеят в една страна от общността и работят в друга.

Ситуацията се е подобрила след първоначалния рефлекс на много държави да затворят границите си, но проблемите остават, каза Шмит от Люксембург.

Данните за времето на преминаване на границите на камионите на компанията за логистични услуги Сиксфолд (Sixfold) сочат дълги опашки в Източна Европа - между България и Румъния и на влизане в Унгария, както и в Швейцария, която също приема множество чуждестранни работници.

Шмит допълва, че разбира необходимостта от здравен контрол, но граничните ограничения трябва да бъдат пропорционални и да не са дискриминативни срещу работници от други държави.

Еврокомисарят посочи, че Еврокомисията преговаря с правителствата за намиране на решение, включително да се установи как сезонните работници в селското стопанство, които са определяни като първостепенно необходими, биха могли да пътуват за засаждане или прибиране на реколтата.

До 80 000 сезонни работници се очаква да пристигнат със специални полети в Германия през април и май, а в целия ЕС са необходими стотици хиляди. По думите на Шмит голям проблем е осигуряването на настаняване, което да позволява социална дистанция.

Кризата е научила хората, че професии, които в миналото не са оценявали високо, са важни и заслужават достойно заплащане, допълни еврокомисарят.