В Обединеното кралство беше премината психологическата граница от 10 хил. смъртни случаи от COVID-19, а броят на диагностицираните надмина 84 хил. Заради пандемията COVID-19 Великобритания е изправена пред опасността да загуби цялата си реколта поради липсата на сезонни работници.

По думите на Стефани Маурел, изпълнителен директор на „Конкордия“, всяка година фермата наема 90 хил. сезонни позиции, от които по-малко от 1% са британци: „Това, че нямаме достъп до работници от Източна Европа е огромен проблем за фермите. Хубавото на България е, че от както пандемията започна – има полети почти всеки ден.

Тя е категорична, че за агросектора на Острова "План Б" няма.

Интервю на Страхила Роячка

- Колко са важни сезонните работници за английските ферми?

Много хора не знаят, че всяка година 40% от работниците в селското стопанство са били тук и миналото лято. Те вече са обучени, опитни берачи, които са много продуктивни. Това да имаме достъп до български работници, например, означава, че фермите могат да бъдат много ефикасни. Каквито и други националности и местни работници да имаме, те правят работата да върви плавно и плодовете, и зеленчуците да стигат то супермаркетите бързо и на достъпна цена.

- Какво трябва да се предприеме, за да може фермите да преминат през този тежък перид според Вас?

Беритбата в Англия започва в средата на май. Тогава са необходими голям брой работници – говоря за 15-20 хил. човека да започнат работа в този месец. Това е времето, в което узряват ягодите, малините, боровинките, марулата също. Ние трябва да знаем какво ще бъде разрешено от правителствата – ще бъде ли безопасно за един самолет да излети от София и да кацне в Лондон?

 - Ще трябва ли сезонните работници да бъдат поставени под карантина след пристигането им в Англия?

Всяка ферма в Англия има изготвен „коронавирус план“. „Конкордия“ ще изисква от всички работници да бъдат в изолация 2 седмици преди да пътуват. Когато пристигнат във фермата ще им бъде премерена температурата, след това те ще бъдат изолирани в тяхната каравана или друг вид подвижно жилище. 

Всяка сутрин те ще трябва да обявяват дали са имали някакви симптоми на коронавирус през нощта. До колкото е възможно фермите са преорганизирали начина на беритба също, така че да има 2 метра дистанция между хората. Във фабриките по пакетиране също ще има установена дистанция или ще бъдат поставени прегради между работниците, за да ги защитават.

- Какво смятате че ще се случи ако не намерите достатъчно работници навреме?

Наистина, няма "План Б“ за фермите, които нямат берачи! Без работници целият сектор ще рухне ферма по ферма, защото продукцията просто няма да има как да стигне от полето до супермаркетите.