Комбинацията на международни забрани за пътуване, както и масовата безработица във Великобритания принуди англичаните сами да събират пролетната си продукция, пише „Ройтерс“.

От години местните в Барнстейпъл не проявявали никакъв интерес в брането на аспержи в местните ниви – работа, която досега се е вършела от румънски работници. Сега, обаче, за първи път от много години англичаните са принудени да излязат на полето.

Един от тези хора е зидарят Крег Онийл, който останал без работа заради кризата с COVID-19. Той е баща на три деца и един от първите англичани, които се отзовали на призива за „модерна земна армия“ – призив, познат на Острова от Втората световна война, когато предимно жени са били ангажирани в селското стопанство, за да събират реколтата.

Години наред тази изключително тежка физическа работа се е вършела от чуждестранни работници, предимно от Източна Европа. Заради международните забрани за пътуване и заплахата от разпространение на новия коронавирус, обаче, повече от тях тази година няма да стигнат до Великобритания.

Според местна асоциация около 80 хил. работни места по полетата трябва да бъдат запълнени и то в най-кратък срок. В момента се берат аспержи и краставици, през май месец – ягоди, малини и лук, а през юни – грах и боб.

На теория има достатъчно хора, които могат да попълнят работните места и всички са с различен социален и икономически статус. Има такива, които са останали без препитание заради забраните в страната, има много студенти, които са били освободени по-рано от учебни занятия, както и престъпници с леки присъди, които са били освободени от затворите.

Ферми из цяла Великобритания вече са наводнени със запитвания за работа. Производител на плодове от Кент получил около 700 сивита за едва 180 свободни позиции във фермата си, твърди „Ройтерс“.

Въпросът е дали британските работници ще са готови да работят ден и нощ на полето или ще се откажат в момента, в който мерките срещу COVID-19 бъдат облекчени, обричайки част от продукцията.