Във Великобритания висшето си образование получават над 6000 българи. Въпреки декларациите, че Брекзит няма да доведе до драстични промени, тази седмица дойде новината, че студентските такси за чуждестранни студенти рязко ще се увеличат. 

Българите, които от следващата година ще започнат висшето си образование в британски университети, ще се сблъскат с тройно по-високи такси от сегашните. Също така, те няма да могат да разчитат на изгодни студентски заеми. 

В момента таксата за една академична година за бакалавърска степен е малко над 9000 паунда.  Новината обяви британският зам.-министър на образованието Мишел Донелан. Тя заяви, че студентите от ЕС ще изгубят право да плащат колкото английските си колеги от 21 август 2021 г. заради Брекзит. 

Това ще важи за приетите да следват през учебната 2021/2022 г.  Въпреки уверенията на Донелан, че се обмисля европейските студенти да получат някакво намаление, представители на местните вузовете смятат, че това няма как да се случи, защото ще бъде несправедливо спрямо другите чужденци в университетите им. 

Според  директора на Института за висше образование Ник Хилман въвеждането на по-високи такси за гражданите на ЕС и едновременното премахване на възможността да получават нисколихвени кредити вероятно – ще доведат до спад от 60%  на искащите да следват в Англия европейци. 

Студентските  заеми на Острова се отпускат при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне до определен доход. За България този праг е 12 хил. паунда годишно, а за Англия – 25 хил. По тази причина 90% от нашите студенти във Великобритания се възползват от студентски заеми. 

След средата на следващата година, студентите в Кралството няма да се налага да имат студентски визи, но задължително ще трябва да имат статут за уседналост, за да могат спокойно да влизат и излизат от страната. Важно е да се отбележи, че към момента тази мярка се предвижда само за университетите в Англия, но не и за тези в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.