Британският премиер Тереза Мей назначи Доминик Рааб на поста министър по въпросите на брекзит, след като предшественикът му Дейвид Дейвис подаде оставка като протест срещу плановете на правителството за запазване на тесни търговски отношения с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Кралицата с радост одобри назначението на Доминик Рааб за министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз", съобщиха днес от офиса на Мей.

Досега Рааб беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление, припомня Ройтерс.

44-годишният Рааб става депутат през 2010 г. и е бил назначаван като заместник на няколко различни министерски поста. Преди да влезе в парламента, е работил в министерството на външните работи и Общността на нациите.

Рааб е евроскептик и активист за брекзит преди референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г. Той учи право в Оксфорд и Кеймбридж и започва да работи за юридическата кантора "Линклейтърс", където се занимава с финансови казуси, международни съдебни спорове и конкурентно право.

Наскоро той беше държавен министър за жилищното строителство - важен пост, който получи след опустошителния пожар във високата жилищна сграда в Лондон "Гренфел Тауър", в който загинаха 71 души. Преди това Рааб е бил държавен министър на правосъдието и за гражданските свободи.