Британският премиер Тереза Мей приветства решението на лидерите на Европейския съюз да одобрят 21-месечен преходен период, който да помогне на бизнеса да се адаптира след излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс. Тя призова ЕС да се възползва от тази "нова динамика" за предстоящите преговори за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел.

Лидерите на ЕС също така формално одобриха днес общата си позиция в преговорите за бъдещите търговски отношения с Великобритания след напускането на съюза, съобщи председателстващият срещата на върха в Брюксел Доналд Туск.

"Приветствам факта, че Съветът на ЕС одобри тази сутрин подробностите за преходния период. Това дава увереност на хората и на бизнеса. Дава им яснота за техните бъдещи планове", посочи Мей.

Мей добави, че сега започват преговори за търсенето на работещи решения по оставащия най-сложен въпрос - за Северна Ирландия и за контрола по границата между нея и Република Ирландия, която остава в ЕС.

Според Ройтерс обаче този въпрос може не само да се окаже много труден за решаване, но може да провали и всичко друго, постигнато в преговорите за брекзит досега, защото противоречията по "граничния въпрос" са дълбоки. Агенцията цитира ирландския премиер Лио Варадкар, който каза пред репортери в Брюксел, че "нищо не е решено, докато всичко не бъде решено".

Ройтерс смята, че в желанието да получи вчерашното "да" от лидерите на ЕС за удължен преходен период, Мей се е опитала да прати за неопределено време във фризера горещия въпрос за границата с надеждата той да бъде забравен или да се намери някакво магическо решение за него, което обаче едва ли ще се случи.