Великобритания фиксира със закон точен час и дата за излизането си от Европейския съюз. Според премиера Тереза Мей това ще улесни процедурата за засегнатите граждани и бизнеса.

Излизането на страната ще стане факт на 29 март 2019 година в 23 часа британско време.

Считано от този момент, до "деня на излизането" на Великобритания от Европейския съюз oстават 504 дни, a часовете, минутите и дори секундите се отброяват от брояч, направен специално за брекзит.

Датата ще изясни термина "деня на излизането", според министър Дейвид Дейвис, отговарящ за брекзит. Така той успокои опасенията на привържениците на развода за забавяне на процедурата.

Великобритания има две седмици да изясни каква сума ще плати на ЕС, ако иска напредък. Ултиматумът идва от главния преговарящ от европейска страна.

„Това е просто въпрос на уреждане на сметки, както при всяка раздяла. Ние не искаме отстъпки от Великобритания, но и не обещаваме”, заяви главният преговарящ на ЕС по брекзит Мишел Барние.

Днес се проведе шестият кръг преговори за брекзит.

„Ние внимателно изслушахме всички опасения за правата на гражданите и ще осигурим ясен процес за статута на уседналост на европейците във Великобритания”, каза министърът за брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис.

Британската министър-председателка Тереза Мей би трябвало да спре да заблуждава избирателите и да признае, че брекзит може да бъде избегнат, ако Великобритания реши едностранно да се откаже от преговорите за излизане от Европейския съюз, казва авторът на член 50 от Лисабонския договор Джон Кър, предаде Ройтерс.

"Докато преговорите за развод продължават, страните все още са женени. Помирението все още е възможно", казва Кър, който беше посланик на Великобритания в ЕС от 1990 до 1995 г.

"Британците имат правото да знаят това - те не бива да бъдат заблуждавани", казва той в реч, която ще произнесе днес в Лондон и от която неговата канцелария публикува извадки.

В деня, когато задейства член 50, Мей заяви пред британския парламент, че "няма връщане назад" и че Великобритания ще напусне ЕС. "В тази страна е взето политическо решение да се твърди, че не може да има връщане назад. Всъщност страната все още има свободен избор дали да продължи", казва Кър.

На референдума във Великобритания през юни 2016 г. 51,9 процента от участвалите избиратели подкрепиха брекзит, а 48,1 процента гласуваха за оставане в ЕС.

Мей заяви миналия месец, че Великобритания няма да отмени задействането на член 50. Правителствени юристи поискаха от съдебните власти миналата година да приемат, че процесът е необратим.