Главният преговарящ на Европейския съюз за брекзит Мишел Барние заяви, че ключови точки от британския план за търговските отношения между ЕС и Великобритания след нейното излизане от блока не са "приемливи".

Според Барние ЕС няма да приеме предложението на Лондон за създаването на зона за свободна търговия на промишлени продукти и за това Великобритания да може да събира мита за предназначени за ЕС продукти, влезли на нейна територия.

Това "ще постави под въпрос интегритета на общия ни пазар и не подлежи на обсъждане", посочи Барние пред членовете на комисията за брекзит на Камарата на общините.

Това е поредният удар срещу "плана от Чекърс", чийто привърженик е премиерът Тереза Мей и който предвижда запазване на близки търговски отношения с ЕС след брекзит. Планът, договорен по-рано през лятото на изнесено правителствено заседание в резиденцията Чекърс, се сблъсква с неодобрение както на някои привърженици на брекзит, така също и на част от противниците на излизането на Великобритания от ЕС.

И Лондон, и Брюксел не желаят повторното въвеждане на граничния контрол заради опасения, че така ще бъде застрашен крехкият мир в Северна Ирландия. Но те имат различна визия за това как да бъде избегнато възстановяването на границите между Ирландия и Северна Ирландия след брекзит.

ЕС предложи Северна Ирландия да остане част от митническия съюз и общия пазар след брекзит, но правителството на Мей се противопостави на тази идея с аргумента, че така ще бъде застрашена териториалната цялост на Великобритания.

Мишел Барние предупреди, че ако не бъде договорен специален режим за Северна Ирландия, няма да има споразумение.