С развитието на глобалната пандемия от COVID-19 и потока от информация, който залива човечеството всеки ден, конспиративните теории и неподкрепените от факти твърдения стават все повече. Антиваксиналните движения се разрастват, а спорът дали трябва да се поставя ваксина за новия коронавирус става все по-ожесточен.

Сред всички гласове, обаче, се отличава един и то не толкова защото е силен, а защото има изключително влияние. Този на Робърт Кенеди-младши.

Определян от много като тайното оръжие на антиваксърите, Робърт Кенеди е от елита на това движение – част от най-известната американска политическа династия, успешен адвокат, богат и със сериозни връзки навсякъде, особено в политиката.

Снимка: Getty Images

Предистория

Робърт Ф. Кенеди-младши е американски юрист и екологичен активист, автор на редица книги. Той е син на Робърт Кенеди и племенник на покойния президент на Съединените щати Джон Ф. Кенеди.

Робърт Кенеди-младши на погребението на баща си
Снимка: Getty Images

Едва на 9 е, когато погребва чичо си, едва на 14 – когато и баща му е убит. В автобиографията си той разказва, че е последвало „десетилетие на самолечение с наркотици“. Кулминацията е обвинение в притежание на хероин през 1983 г. Като във филм, падението до дъното се превръща в първа стъпка към успеха – Робърт преборва зависимостите си и има блестяща юридическа кариера.

От 1986 до 2017 г. Кенеди е старши адвокат в Съвета за защита на природните ресурси – НПО за опазване на околната среда. От 1984 до 2017 г. е член на борда и адвокат за „Хъдсън Ривъркипър“ – друго НПО, чиято цел е опазването на реката Хъдсън.

Семейството на Робърт Кенеди
Снимка: Getty Images

Повече от 30 години Робърт Кенеди-младши преподава на бъдещи адвокати в университета „Пейс“.

Освен тези изключително впечатляващи постижения, Кенеди-младши е… активист срещу ваксинациите. Става такъв по време на една от обиколките си на САЩ, по време на които в различни градове изнася лекции за рисковете от замърсяването на реките с живак. Среща психоложката Сара Бриджис, която е убедена, че синът ѝ Портър е станал аутист заради ваксина, която съдържа тиомерсал – консервант на живачна основа, който тогава (а и сега) няма научни данни да предизвиква толкова тежък страничен ефект. Кенеди е толкова впечатлен, че даже пише книга по темата. Метаморфозата е факт – юристът твърдо вярва, че има връзка между аутизма при децата и някои ваксини. 

Първоначално коментира, че „не е против ваксините по принцип“, а по-скоро иска по-сериозни клинични проучвания и регулации, които да ги направят по-безопасни. През последните години, обаче, позицията му по темата се радикализира.

Снимка: Getty Images

Антиваксиналният елит

Робърт Кенеди-младши е женен за холивудската актриса Шерил Хинс, която също е твърдо вярваща в твърденията, че препаратите причиняват аутизъм.

Семейни приятели са с най-известният антиваксър – Андрю Уейкфийлд, посраменият и вече бивш лекар, от който тръгва цялото антиваксинално движение. Именно Уейкфийлд публикува през 90-те години неподкрепен от доказателства научен доклад, че ваксината за морбили е отговорна за нарастващите случаи на аутизъм в света.

Уейкфийлд живее в Лос Анджелис със супермодела Ел Макферсън и другарува с хора като Робърт де Ниро и Джим Кери – също антиваксъри.

Всички те са част от малкия, но изключително влиятелен елит на антиваксиналното движение, като безспорно Робърт Кенеди младши е най-силното им оръжие.

Снимка: Getty Images

Работата му през годините, безспорният успех като адвокат и активист, карат думите на Кенеди (независимо дали са подкрепени от факти, или не) да звучат сериозни и необорими.

„Кенеди-младши е един от водещите антивакс гласове в света. Името му и работата, която върши, носят тежест“, коментира Тим Коулфийл, професор по здравно право в университета Албърта.

Както и с много други конспиративни теории, и антиваксиналните движения претърпяха сериозен ръст от началото на пандемията от COVID-19. Интересът към твърденията на Робърт Кенеди-младши също се засили и новият коронавирус го превърна в онлайн звезда на движението.

Снимка: Getty Images

Да хванеш вълната

Кенеди и каналите му на изява стават все по-добре организирани и търсени през последните години, главно благодарение на социалните мрежи. През юли тази година, английското НПО Център за превенция на дигиталната омраза изчисли, че профилите онлайн със съдържание против ваксините са привлекли 58 млн. последователи.

Данните сочат Кенеди-младши за един от гласовете на движението, особено в „Инстаграм“, където той се сдоби с повече от 360 хил. последователи само в рамките на няколко месеца.

От своя страна, Кенеди и екипът му се възползват от пандемията по всички възможни начини. От появата на COVID-19 той, както и доста други високопоставени антиваксъри, пренасочиха вниманието си към новия коронавирус, възползвайки се от общото притеснение на хората.

По време на онлайн здравна конференция през април, на която присъства и Кенеди, вече споменатият по-горе Андрю Уейкфийлд заявява, че човечеството „вече е достатъчно скептично относно ваксините“. Той определя COVID-19 като лъжа и смята, че човешките свободи се ограничават ненужно.

Малко по-късно онлайн се появява и видеото „Пландемик“, изпълнено с фалшиви твърдения за новия коронавирус. Няма данни за координация между различните събития, но със сигурност влияние има.

В своите лични социални канали Робърт Кенеди също се присъединява към групата от хора, които вярват и говорят за конспирацията COVID-19. Според него Бил Гейтс и д-р Антъни Фаучи, топ вирусологът на САЩ, крият икономическите си интереси относно ваксината за коронавируса. Кенеди-младши споделя и колажи, които също поддържат тази теория.

Във видеоклип, който е гледан милиони пъти, Кенеди обвинява Бил Гейтс и в това, че е разработил следящи чипове за имплантиране. На критики от здравомислещи журналисти и общественици, Кенеди-младши отговаря само „Искате да ми кажете, че Бил Гейтс досега не е инвестирал пари в технологии за субдермално чипиране? Мисля, че за последните две години е дал 23 млн. долара на такъв проект в MIT”. Доказателства за тези думи? Няма.

За да се „източи“ максимална полза от страховете на хората, които вярват в конспирации, сравнително отскоро Кенеди младши говори и за вредното влияние от 5G мрежата – твърдения, които нямат нищо общо с действителността.

След появата на такива публикации в неговите социални канали, Кенеди е успял да си донесе повече от 400 хиляди нови харесвания.

По същия начин, до един момент Кенеди не коментира нищо, свързано с Бил Гейтс преди декември 2019 г., когато започна пандемията от COVID-19. Постът, който е ангажирал най-много потребители в социалните мрежи и по-късно отбелязан като лъжлив, гласи, че фондацията на Гейтс е парализирала 496 000 деца в Индия, когато са тествали ваксината за полиомиелит.

Кенеди-младши обвинява Гейтс и, че иска да модифицира генетично човечеството, че контролира СЗО, както и „глобалното разпространение на информация“.

До момента всички постове на Кенеди свързани с Бил Гейтс са събрали милиони харесвания, споделяния и коментари.

Тежестта на името и политическото влияние на Робърт Кенеди-младши го правят особено опасен за науката. Антиваксиналните движения от години се стремят да се легитимират сред обществото, а подкрепата на Кенеди прави точно това.

Снимка: Getty Images

Едни и същи истории, нови гласове

Повечето разпространени конспиративни теории имат своите исторически корени. Много от тях не са и оригинални.

Конспирацията с ваксините датира още от появата на първата ваксина – тази за едра шарка. Още през първите години на XIX в. жителите на Европа са отказвали да си поставят ваксината, защото са вярвали… че ще ги превърне в крави – ще им пораснат рога и копита.

Конспиративните теории придобиват значение и влияние не когато се повтарят до безкрай, а когато бъдат изречени от влиятелни личности.

В стремежа си да извлече лична полза от пандемията Робърт Кенеди младши увеличава подкрепата към антиваксиналните движения.

През последните години дори собственото му семейство се обръща срещу него по темата.

Сестра му Катлийн Кенеди Таунсенд, бившият конгресмен Джоузеф П. Кенеди, както и племенницата му Мейв Кенеди МакКийн, публикуват критична статия срещу Кенеди-младши в Политико.

Там те казват: Робърт помага за разпространението на опасна дезинформация през социалните мрежи и е съучастник в поставянето под съмнение на науката зад ваксините.

Материалът им завършва с обръщението „Боби, обичаме те, но за ваксините не си прав“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!