Инфодемията около глобалната пандемия от COVID-19 даде поле на стотици конспиративни теории да намерят нов глас и мотив. В уебсайта на bTV Новините неведнъж сме обръщали внимание на различните конспиративни теории, като много от тях могат да бъдат опасни за здравето на цели общества.

От идеите, че ваксините са вредни за здравето до 5G технологиите и разказите за висшия злодей Бил Гейтс – какво можем да научим за хората от различните конспирации? В обширен материал експерти коментират пред Би Би Си на какво се дължи влиянието на теориите върху обществата ни.

Здраве и политика

За да бъде успешна една теория на конспирацията, тя трябва да съдържа подходящи елементи, които да сочат към реални личности и места. Всяка конспирация трябва да има убедителен извършител или злодей, причина, резултат и обществен отговор.

Повечето конспиративни теории разчитат на базовите човешки страхове. В случая с ваксините те засягат както здравето (вроден страх на всеки човек), така и децата (висша ценност във всяко общество).

Опасната конспиративна идея, че ваксините причиняват аутизъм се повява благодарение на фалшив научен доклад от 90-те години, в който опозореният Андрю Уейкфийлд прави ненаучно обосновани твърдения. Докладът многократно е оборван от научната общност с факти, но въпреки това теорията все още е широко застъпена по цял свят.

„По света хората вярват в теории, които са свързани с техните културни или исторически събития“, твърди социалният психолог Карън Дъглъс от университета в Кент.

Добър пример за това как социалните и политически особености влияят на дадени конспиративни теории може да бъде направен със съседна Румъния и HPV ваксината, която предпазва от рак на шийката на матката.

Ваксината е предложена за първи път през 2008 г. и тогава едва 2,5% от румънките са решили да си я поставят. Търсенето било толкова ниско, че идеята HPV ваксината да бъде поставяна масово още в училищна възраст бързо отпаднала. В същото време Румъния е една от държавите в Европа, която е най-силно засегната от болестта.

Защо? Тук идват социалните и политически особености. През 1966 г. Николае Чаушеску подписва декрет, който забранява абортите и контрацепцията на територията на Румъния с няколко изключения. Право да терминират бременността си имат само жени над 45, жени с четири или пет деца, в случаи, когато бременността застрашава живота и когато бременността е в резултат на изнасилване или кръвосмешение.

Целта на декрета е да се пресече тенденцията за намаляване на раждаемостта в страната. Всички процедури в болниците били следени от тайна полиция, а жените били принудени да прибягват към нелегални аборти и съмнителни контрацептиви, което довело и до смъртни случаи.

Как това повлиява на ваксинирането с HPV – действията на Румъния в миналото водят до съмнение в мотивите на настоящата здравна система и защо медиците искат тази ваксина да бъде въведена.

Снимка: iStock

Несигурност и липса на отговори

„Има изследвания, които твърдят, че хората се обръщат към конспиративните теории повече, когато са изправени пред кризисни ситуации“, коментира Карън Дъглас. Тя дава пример с конспирациите около 5G технологиите.

С навлизането на мобилните технологии преди около 30 години, още тогава подобни твърдения започнаха да се оформят. В началото хората споменаваха „с половин уста“ как мобилните телефони причиняват рак, аутизъм и дори стерилитет. Имаше негласно правило да не спиш с телефон до главата си, защото вълните са вредни.

В този смисъл цялата реторика за вредите от 5G съществува много отдавна - още от преди самото 5G. Това доведе до унищожаване на няколко телекомуникационни кули във Великобритания от граждани, които се страхуват, че вълните ще повлияят на здравето им.

Но защо сега темата е отново актуална в ерата на коронавируса? Причината - материал, публикуван на 22 януари и бързо разпространил се в британското общество, в който непознат семеен лекар от Белгия твърди, че новата технология застрашава здравето на хората и свързва 5G с COVID-19.

„Конспиративните теории се появяват отново доста бързо, когато нещо важно се случи. Те се появяват около кризи и конфликти, които хората много искат да си обяснят, но нямат отговорите“, казва Дъглъс. Това, в комбинация с факта, че медицинската общност знае много малко за новия коронавирус, прави тази конспиративна теория много подходяща да запълни празнините.

Принадлежност към група

Един от най-привлекателните аспекти на конспиративните теории е, че карат хората да се чувстват част от нещо по-голямо.

„Конспиративните теории ни карат да се чувстваме добре настроени към нашата социална група. Тя може да бъде на национален принцип, на полов или какъвто и да е друг“, казва Карън Дъглас.

Наблягането на това, че едната част от хората са „просветени“, а другите - не, създава също и по-силни социални връзки и чувство за сигурност.

Скрити мотиви

С промяната на обществата ни се променят и конспиративните теории. Според Ръсъл Муирхед, политолог от колежа Дартмут, необичайното сега е, че конспиративни теории идват и от управляващите.

„Обикновено конспиративните теории се разпространяват и подкрепят от хора на ръба – използват се като оръжие от безсилните в търсене на отговорност от тези, които имат сила. В момента, обаче, новите конспирации идват директно от властимащите“, казва той.

От началото на пандемията с COVID-19 редица световни лидери подкрепиха публично конспиративни теории, като най-широко застъпената е, че вирусът е създаден в китайска лаборатория.

Американският президент Доналд Тръмп също подкрепя тази теория, като твърди, че е видял доказателства за това, макар секретните служби на Съединените щати да отричат, че има такива.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро също твърди, че това е биологично оръжие, разработено от Китай.

Муирхед наблюдава и друг притеснителен момент в новите конспиративни теории. Ако до момента всяка конспирация има свой корен, от който произлиза самата теория, то сега се наблюдава липсата на такъв.

„Обикновено конспиративните теории започват с парче истина – събитие от истинския свят, което е видимо, но трудно за разбиране, като масово убийство или терористична атака. Последното поколение поддръжници на конспирациите обаче пропускат тази първа стъпка“, казва политологът.

Как можем да спрем конспирациите

И Ръсел Муирхед, и Карън Дъглас смятат, че трябва комплексно решение. „Не можем просто да оборваме теориите една по една. Трябва да поправим системата, да реформираме правителствата и демокрациите си“, смята Муирхед.

Дъглъс пък твърди, че в момента най-важно е тези конспирации да се изучат внимателно. „Трябва да знаем откъде тези теории идват и как се разпространяват, защото вече има доказателства, че някои от тях имат сериозни последици в истинския свят“, казва тя. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!