С нарастващата бройка случаи на хора заболели от новия коронавирус, технологичните гиганти „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Туитър“ изпитват сериозни затруднения в премахването на редица фалшиви новини за произхода и лечението на болестта.

Най-популярнитеконспиративни теории са, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е платила за създаването на вируса, че той е разработен за био оръжие и че е тръгнал от изяждането на живи прилепи.

Произходът и методите на лечение на вируса са само част от фалшивите новини, които заливат социалните мрежи.

Ядене на живи прилепи и коронавирус

Изключително популярно видео онлайн, на което виждаме азиатка, опитваща се да изяде жив прилеп, предизвика спекулации и публикации в британските таблоиди, че всъщност изяждането на жив прилеп е причината за новата болест.

Здравните власти на Китай наистина са свързали генетичните маркери на коронавируса с прилепи, но видеото няма нищо общо с настоящата болест.

След като то стана популярно в социалните мрежи, азиатката от клипа заяви, че всъщност видеото е направено в Палау, а не в Китай, още през 2017 г.

Снимка: БГНЕС

Бил и Мелинда Гейтс са виновни

Друга много популярна конспиративна теория свързва Бил Гейтс и съпругата му Мелинда със създаването и разпространението на коронавируса. Според тази теория фондацията на двойката е дала огромна сума пари на организация, която прави експерименти с различни вируси. Именно те били създали опасния коронавирус.

В официално изявление „Институт Пирбрайт“, който уж е създал болестта, заявиха, че всъщност никога не са провеждали експерименти с т.нар. коронавируси.

„Патентовата работа, която любители на конспирациите цитират, е свързана с вируса на инфекциозен бронхит“, поясниха от Питбрайт. Не само това – точно този експеримент на института е направен още през 2015 г. и не е бил финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Биологично оръжие, създадено в Канада

Една от най-тиражираните теории е, че коронавирусът е специално биологично оръжие, разработено в тайна лаборатория в Канада и по-късно изнесено незаконно от страната към Китай.

Въпросната канадска лаборатория е „Националната лаборатория по микробиология в Уинипег“, която през 2013 г. е изследвала различни видове инфекции, причинени от коронавируси.

Разликата е там, че учените са изследвали т.нар. Близкоизточен респираторен синдром, а не настоящия коронавирус – две тотално различни болести.

Опасно "лечение" с белина

Безспорно обаче най-опасната теория онлайн е тази за лечението на новия коронавирус. Според множество публикации в социалните мрежи болестта се лекува с изпиването на хлорен диоксид – съставка на белината.

Конспиративната теория за лечебните свойства на белината и нейните производни не е нова онлайн. През годините хлорен диоксид се е препоръчвал в затворени групи за лечение на ХИВ и СПИН, рак и аутизъм.

Миналата година американската администрация беше принудена да излезе с официално становище за опасната мода, в което пише, че „опасната белина може да доведе до сериозни и потенциално застрашаващи живота увреждания“.

Борбата с дезинформацията

От „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Туитър“ официално обявиха, че започват масирана проверка на информациите за коронавирус в платформите си. Всичко, което не отговаря на стандартите им за истинност ще бъде изтривано и опровергавано.

За „Фейсбук“ вече има нагледен пример – миналата седмица онлайн се появи друг видеоклип, за който се твърди, че показва пазар в Китай, от който е тръгнал опасния коронавирус. Видеоклипът беше споделен над 88 хил. пъти онлайн. Новината беше съобщена и във водещи западни медии като истинска.

По-късно се оказа, че видеото е заснето на Филипините и то съвсем скоро – на 26 януари 2020 г.

В момента видеоклипът е изтрит от „Фейсбук“, като на негово място излиза съобщението „фалшива информация: проверено от независими източници“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!