Коронавирусът може и да не ви е разболял до момента, но поне от няколко седмици със сигурност сте в ръцете на една по-малко смъртоносна, но също толкова вредна зараза – фалшивите новини за COVID-19.

Често те успяват да засенчат традиционния научно обоснован информационен поток и причината е проста – измислиците са по-интересни, по-увлекателно разказани, по-близки до това, което си мислим. А са такива, защото целта им не е да покажат истината, а да предизвикат конкретно търсен ефект.

Конспиративните теории и псевдонауката процъфтяват във времена на криза (особено, пък, ако е най-голямата по рода си здравна криза за последните няколко поколения). От римско време насам има един важен въпрос в такива сюжети – "Кой има изгода?". Кой има изгода от това истината да се удави в море от глупости?

В днешните времена на пандемия отговорът не е прост – някои шарлатани търсят внимание, други се опитват да сложат ръка върху дневния ред на обществото, трети искат да прикрият истинските причини и истинските виновници за това вече няколко месеца човечеството да е в принудителен престой.

Всичко това, събрано в 26 минути

Може би най-добрата илюстрация за силата на фалшивите новини и ефекта, който имат те, си има собствено име. Нарича се „Пландемик“.

26-минутното професионално заснето видео с претенции за документален филм натрупа милиони гледания и пресподеляния в „Ютуб“ за няколко дни. Особено голям беше успехът му в САЩ.

Популярността на клипа не е случайна. В него на пръв поглед сериозно изглеждащ специалист на име д-р Джуди Майковиц излага своята теория за заболяването COVID-19, преплетена със световен заговор на фармацевтичните компании.

Снимка: Screenshot / Plandemic

Коя е д-р Джуди Майковиц?

Името на д-р Майковиц попада в медийната среда за първи път през 2011 г. благодарение на научен труд, публикуван в реномираното списание „Сайънс“. В него най-общо казано е изложено изследване, според което синдромът на хронична умора е свързан с наличието на конкретен вирус, открит в гризачи.

По-късно този научен труд е оттеглен от изданието, тъй като се оказва, че твърденията в него не могат да бъдат проверени или повторени от други учени. Не само това – установено е, че първоначалните резултати са направени със замърсени проби.

Един от авторите на текста е д-р Джуди Майковиц.

След оттеглянето му, Майковиц не се отказва и продължава да разпространява идеята, че синдромът на хроничната умора се причинява от вирус.

Малко по-късно тя е уволнена от позицията си на директор изследвания в Института „Уитмор Питърсън“ за невро-имунни заболявания. Причината – неподчинение, защото отказала да предостави проба от своята работа на колеги.

Майковиц стига и по-далеч – тя попада в калифорнийския затвор за четири дни, след като се опитва да изнесе научни тефтери и компютърни файлове от лабораторията на института. По закон те принадлежат на научната организация.

На база на тази „бляскава“ кариера Майковиц започва да гради образа на „цензурирания учен“ – именно такава е тя в очите на много хора по света, които страдат от синдром на хронична умора. Тя поддържа този свой имидж, като многократно обвинява научната общност в саботаж на работата й, подава редица оплаквания до властите и обвинява други научни специалисти, че взимат пари от фармацевтичните компании.

Снимка: iStock

Разбира се, има и антиваксъри

Друг интересен щрих от биографията на Джуди Майковиц е, че тя е отявлен поддръжник на антиваксиналните движения. В един видеоклип в „Ютуб“ Майковиц заявява: „Нямаме нужда от ваксини, а само от здрава имунна система“. Просто така – без достатъчно подробно обяснение и без данни, които да подкрепят тезата ѝ. Звучи атрактивно, помни са лесно, а всеки опит да опровергаеш това твърдение те прави да изглеждаш все едно върховната истина те е вкарала в обяснителен режим. Това е типична тактика на манипулаторите, които разпространяват фалшиви новини.

Майковиц участва и в конференция за организацията „Аутизъм Уан“ – родителско НПО, което подкрепя тезата, че ваксините причиняват аутизъм. Тази теория е най-широко споделяната в света когато става въпрос за антиваксинални движения и всичко идва от фалшив научен доклад от 90-те години. В него Андрю Уейкфийлд прави ненаучно обоснованите твърдения, че ваксината причинява разстройства от аутистичния спектър.

Макар докладът да е оттеглен и Уейкфийлд да остава в медицинската история като създателят на най-голямата измама в историята на науката, идеята, че ваксината за морбили причинява аутизъм все още е главен двигател на повечето антиваксинални движения.

„Пландемик“ може да се превърне именно в това.

Снимка: Screenshot / Plandemic

Пандемия или „Пландемия“

Във видеото Джуди Майковиц е главно действащо лице. Тя е представена като реномиран учен с множество публикации и научни степени.

Тя излага теорията си за COVID-19 така – според нея настоящата пандемия е причинена от противогрипната ваксина от 2010 г. насам. По думите й носенето на маска не само не предпазва хората от заразата, а напротив – тя активира заразата.

Майковиц също така твърди, че д-р Антъни Фаучи – главният вирусолог на Съединените щати и съветник на американския президент Доналд Тръмп, многократно се опитвал лично да саботира научната й работа и да я цензурира.

За нито едно от тези твърдения няма конкретни доказателства, а някои от тезите са откровено нелепи - например, че няма ваксина за РНК вируси. Това просто не е вярно - има ваксини за грип, морбили, паротит, рубеола, бяс и т.н.

Магията на конспирацията

Видеоклипът е толкова популярен, защото работи на няколко различни нива с една-единствена цел – да ни убеди, че е базиран на сериозни научни данни и факти. Той, обаче, не е.

В първата част на видеото неговите автори ни представят д-р Джуди Майковиц в най-перфектния й образ – учен, който цял живот се опитва да каже истината, но бива цензуриран. Сериозен специалист, чийто методи и работа многократно са били осмивани не защото не са верни, а защото други хора (фармацевтични компании и такива като Антъни Фаучи) не искат истината да достигне до обществото.

Майковиц е представена като мъченик на науката и това, в комбинация с нейните научни постижения (за които вече разбрахме, че не са истински) я прави сериозен източник на информация за тези, които гледат.

Чисто продукционно – „Пландемик“ е много добре заснет видеоклип. Видеото е професионално структурирано, очевидно заснето и монтирано с много парични средства така, че да няма абсолютно никакво съмнение за неговия произход и истинност.

Традиционно повечето конспиративни видеоклипове са с много лоша „кино“ стойност, докато тук се наблюдава точно обратното.

Това има обяснение, при това доста прозаично. Майковиц не е просто една умна, добра и изстрадала жена. Тя е автор на книги, в които същите конспиративни теории се развиват в още по-голям мащаб. Продажбите на тези книги ѝ носят пари. Или много пари – защото заради истерията около „Пландемик“ последната ѝ творба оглави класациите на „Амазон“ за бестселъри.

Това, впрочем, е нещо, което трябва да гледате при всяка една конспиративна теория – дали този, който ви я пробутва, не се пробва и да ви продаде нещо. Най-често са книги, но също има и причудливи устройства (за спиране на 5G радиационното облъчване, естествено!), магически еликсири (които злите фарма компании не искат вие да ползвате!) и всякакви други стоки със спорна полезност и безспорно надута цена.

Опасност за поколения напред

Критиките към властите и към техния отговор на глобалната пандемия от COVID-19 застрашават реакциите на бъдещите поколения, които вероятно ще се сблъскат с далеч по-страшни вируси от Sars-CoV-2.

Фалшивите новини и конспиративните теории насаждат съмнение. Повечето зрители вероятно не подкрепят на 100% твърденията на Джуди Майковиц, но е достатъчно да се съмняват.

Целта на „Пландемик“ е да породи съмнение към конкретни противоепидемични мерки, да урони престижа на главните действащи лица, в това число и Световната здравна организация, като по този начин да легитимира и възроди един опозорен учен и настоящ автор на книги с конспиративни теории.

„Пландемик“ кара една огромна маса от хора да подлагат на съмнение науката и учените. Единственият, който печели от тази ситуация е самата Джуди Майковиц – и в социално, и в парично измерение.

Губещите сме всички – заради обикновените хора, които ще спрат да се пазят от заразите и ще разболеят всички останали, но и заради политиците като Доналд Тръмп, които са склонни да хвърлят кал по всеки авторитет, който не ги подкрепя безрезервно.

Световният отговор на конспиративния видеоклип вече е налице – всички социални мрежи и платформи за видеосподеляне бързо се обединиха, за да премахнат опасният клип от интернет пространството. В момента е много трудно да се открие оригиналното видео, но все още го има.

В борбата с „Пландемик“ и д-р Джуди Майковиц се включват и реномирани научни издания, като „Сайънс“. Екипът му подробно е проучил всички теории, изложени във видеото от Майковиц, оборвайки всяка една от тях с факти. „Сайънс“ обръщат и специално внимание на биографията на Майковиц така, както е представена в „Пландемик“ – оборват и нея. Отново с факти.

Проблемът е, че идеите в „Пландемик“ не могат да бъдат заличени. Утре ще ни ги презентира д-р Иван Петров, след два дни – някой друг велик „мъченик“ на науката с нова книга за продаване.

Съмнението вече съществува и ще берем плодовете от него за поколения напред.