Властите в Ухан докладваха за нов клъстер на новия коронавирус в града за първи път от 3 април насам, съобщават световните медии.

Ухан е мястото, откъдето се смята, че е тръгнал новия коронавирус и се превърна в епицентъра на заразата в Китай. Според местните власти новите случаи са от един и същ жилищен комплекс. Клъстърът е от пет случая, като един от тях е на съпруга на вече преболедувал COVID-19. Мъжът й се води излекуван повече от месец.

Всички настоящи случаи са класифицирани като асимптоматични – позитивни носители на вируса, но без никакви симптоми. Тези хора могат само да разнасят заразата без да боледуват, но властите в Китай не ги включват в официалната бройка на заразените. Асимптоматичните случаи се отчитат едва когато някой от тях развие симптоми на COVID-19. 

Според местните власти на територията на Ухан се следят стотици случаи на асимптоматични носители на новия коронавирус.

Според документи, с които агенция „Ройтерс“ разполага, китайските власти възнамеряват да изследват цялото население на Ухан в период от 10 дни. Там живеят 11 млн. души. Всеки отделен район в града трябва да предаде подробен план за изследване на централната власт до вторник.

Решението да се тества цялото население на китайския епицентър идва след официални съмнения по цял свят, че се задава втора вълна на новия коронавирус. В Германия, където мерките за социално дистанциране бяха постепенно разхлабени, скоростта на заразата отново се е увеличила.