Броят на починалите от COVID -19 в Китай се увеличи драстично с 1290 души и достигна общо 4632 от началото на заразата с коронавируса, съобщава БТА.

Увеличението е с 50% спрямо последните 24 ч., когато в Китай бяха отчетени  26 заразени с коронавируса, но за нито един смъртен случай за последните 24 часа.

Властите съобщават и за 1038 души, които са заразени, но без симптоми, като за последното денонощие новите такива случаи са 66. 

Днес кметството на град Ухан, където се появи за първи път епидемията в края на миналата година, коригира данните за жертвите и те се увеличиха с 1290 Това води до общ брой от 4632 починали от заразата в Китай. 

Обяснението е, че много хора са починали по домовете си, тъй като болниците са били претоварени и не са могли да ги приемат. Досега тези жертви на болестта не са влизали в официалните статистики, които включват само хората, починали в болница.

В Ухан съобщиха и за още 325 случая на заразени, за които до момента не се знаеше. Така заразените с коронавирус в провинцията станаха общо 50 333, а в целия Китай установените случаи са 82 367.

Междувременно след Вашингтон - и Лондон, и Париж изразиха скептицизъм относно начина, по който Китай се е справил с епидемията от коронавирус. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "не трябва да бъдем наивни" що се отнася до реакцията на Пекин. Отговорът беше на въпрос на "Файненшъл Таймс" дали авторитарните режими не се справят по-добре с кризата.

Според Макрон, със сигурност има неща, случили се в Китай, за които не знаем.