Малко над 1 млн. българи смятат, че ваксините не са безопасни. Около милион българи мислят, че ваксините са част от световна конспирация.

Това показват данните от проучване на изследователски център „Тренд”. Проучването е проведено в периода 6 – 13 март по поръчка на в. „24 часа”.

Оказва се, че 82% от българите вярват, че ваксините са добро постижение на съвременната цивилизация.  На въпроса „Доколко е важно родителите да ваксинират децата си?”, „изключително важно” са отговорили 47%, „по-скоро важно” са казали 35%, 3% мислят, че не е важно.

Снимка: btvnovinite.bg

Евелина Славкова от „Тренд” уточни, че в извадката 1% отговаря за 55 000 души. На въпроса „Постъпват ли безотговорно родителите, които не имунизират децата си?”, 73% от анкетираните са отговорили „да”, а 10% с „не”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има изключително силно репресивно отношение на българина към родители, които не ваксинират децата си, много малко са дяловете на хора, които смятат, че родителите трябва да решават самостоятелно дали да ваксинират децата си, или не”, каза Славкова.

Снимка: btvnovinite.bg

48% от българите смятат, че родителите, които не ваксинират децата си, трябва да бъдат санкционирани, докато 25% мислят в обратната посока. 14% от българите казват, че ваксините могат да причинят аутизъм, 35% мислят, че ваксините могат да предизвикат алергия.