Молдовската православна църква остро се противопостави на евентуална ваксина срещу COVID-19 с мотива, че това е сатанински план за чипиране на населението, съобщава „Болкан Инсайт“.

„Глобалната антихристиянска система иска да постави микрочипове в телата на хората и чрез тях да ги контролира с помощта на 5G технологията“, обявиха от църквата в официална позиция до властите, приета преди дни.

МПЦ е канонично подчинена на Руската православна църква и е най-голямата религиозна деноминация в бившата съветска република, като покрива около 97 на сто от населението. Според международно проучване това е и институцията с най-високо доверие в Молдова.

Църквата защитава подкрепя недоказаната с реални факти, но силно популярна в консервативните кръгове теория, че милиардерът Бил Гейтс е създал технология за контрол на съзнанието чрез микрочип в тялото, която ще бъде масово приложена чрез ваксина срещу коронавируса.

„Ваксинацията води до влизането наночастици в тялото, които реагират на вълните от 5G технологията и позволяват на системата да контролира човек дистанционно“, пише още в позицията на МПЦ.

Църквата освен това предупреди премиера на страната Йон Чику, че ако не отмени ограниченията на масовите прояви до 30 юни, повече няма да се моли за него.

Самият Чику коментира лаконично във „Фейсбук“, че позицията на църквата показва „колко важно е да възстановим образователната система в страната“.

В Молдова COVID-19 продължава да се разпространява интензивно със стотици нови случаи дневно и над 200 починали до момента.