Видео платформата „ЮТюб“ забрани фалшивите новини, свързани с очакваната ваксина срещу коронавируса. Новите мерки са продължение на вече съществуващите политики срещу дезинформацията по медицински теми по време на пандемията от COVID-19.

„Ваксина за COVID-19 може да бъде очаквана скоро, затова и се уверяваме, че имаме правилните политики, които ще ни позволят да премахнем неверни сведения, свързани с ваксината срещу COVID-19 от платформата“, коментира говорител на „ЮТюб“, цитиран от „Гардиън“.

Публикациите, които съдържат твърдения в противоречие с постигнатия експертен консенсус на местни здравни власти или Световната здравна организация, ще бъдат сваляни.  

Примери за вече изтрити видеа са такива, в които се твърди, че бъдещата ваксина срещу коронавируса ще убива пациентите или ще причини безплодие. Освен тях са забранени и клиповете, в които се внушава, че чрез ваксината ще се имплантират микрочипове в пациентите.

„Досега сме премахнали над 200 хил. видеа, свързани с опасна или подвеждаща COVID информация от началото на февруари“, коментират още от платформата.

Мениджърът за дигитални решения на СЗО Анди Патисън потвърждава пред британското издание, че екип от институцията се среща ежеседмично с „ЮТюб“, за да обсъждат тенденции в съдържанието и потенциално проблемни видеа. В следващите седмици от компанията ще обявят допълнителни стъпки, чрез които да подчертават достоверната информация за бъдещите ваксини срещу коронавируса.

Новите правила в „ЮТюб“ идват дни, след като социалната мрежа „Фейсбук“ също въведе подобни ограничения. Политиката на платформата на Марк Зукърбърг беше разкритикувана, обаче, че оставя възможност за заобикаляне на правилата. Така антиваксърските постове могат да бъдат позволени, ако са обвързани с политическо послание. Причината са правилата на социалната мрежа по време на предизборната кампания за президентските избори в САЩ на 3 ноември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!