Фармацевтичната компания „Пфайзер“ започва клинично тестване на своя кандидат за ваксина за COVID-19 и на деца, като проучването ще обхване и 12-годишни. От компанията обявиха, че вече има интерес сред родители на Запад, които искат да запишат децата си, пише Си Ен Ен.

Това е първата ваксина, която ще бъде тествана и върху деца на територията на Съединените щати, като компанията вече е получила разрешение от американската Администрация на храните и лекарствата.

Екип от детската болница в Синсинати ще започне да поставя препарата на тийнейджъри на възраст между 16 и 17 години още тази седмица, след което и на 12-15 годишните.

„Ваксина, която да се поставя на деца и тийнейджъри ще бъде от съществено значение в борбата с коронавируса. Важно е да помним, че макар смъртността в тази възраст да е ниска, тя не е нулева“, коментира директорът на програмата по проучвания на ваксини д-р Робърт Френк.

Той допълва още, че дори в ситуациите, когато децата карат тежко болестта, те могат да заразят уязвими групи – родители, баби и дядовци, лекари и други. Френк уточнява още, че единствено при децата се наблюдава сериозен страничен ефект от COVID-19 – мултисистемен възпалителен синдром, който може да бъде фатален.

„Пфайзер“ е една от четирите компании, които имат кандидат за ваксина в напреднала фаза на клинично тестване. До момента участие са взели 38 хиляди доброволци, като повече от 31 хиляди са получили две дози от препарата.

Относно по-младите участници, от компанията казват, че реклама за набиране на доброволци сред тийнейджърите е довела при тях повече от 90 души.

„Пфайзер“ разработва ваксина за коронавирус в две дози, като работят в колаборация с германската BioNtech. Те използват генетичен материал от вируса, който да предизвика имунитет към него.

От компанията коментират, че ако получат одобрение за масово производство на ваксината си, те могат да осигурят до 100 млн. дози до края на 2020 г. и приблизително 1,3 милиарда дози до края на 2021 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!