Около 10 000 души са ваксинирани в рамките на пострегистрационното изследване на ваксината срещу коронавируса "Спутник V", като близо две хиляди от тях вече са били ваксинирани с втора доза. Това заяви пред ТАСС Александър Гинцбург, директор на института "Гамалея", където е създадена ваксината.

На 11 август Русия регистрира ваксината, която според руското министерство на здравеопазването осигурява имунитет до две години.

В ход са и клиничните изпитания на "Спутник V". В пострегистрационните изпитания участват 40 хиляди души, като 10т хиляди от тях ще получат плацебо, вместо ваксина.

Всички доброволци в рамките на изследванията на "Спутник V" може да бъдат ваксинирани до януари, съобщи още Гинцбург.

"Сега първите 10 хиляди доброволци бяха ваксинирани с първа доза за месец. Смятам, че към края на януари всички ще бъдат ваксинирани с първа и втора доза и след това към края на юли - началото на август ще завършат изследванията и резултатите ще бъдат обработени статистически за половин година", каза той. 

Светът е разделен относно ефективността на руската ваксина срещу коронавируса.

Медиците, които казват, че няма да се ваксинират, дават като причина липсата на достатъчно данни за ефективността на ваксината.

От Световната здравна организация подчертаха още през август, че не са получили достатъчно информация от Москва.

Използвани са материали на БТА