Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19. Тя беше одобрена от здравния регулатор, въпреки че предстои да премине клинични тестове.

Новината беше съобщена от президента Владимир Путин. На практика обявяването на ваксината означава „победа“ в международната надпревара – цел, която Кремъл тиражира от няколко седмици и за която няма значителна информация за тестване на по-късна фаза, пише „Ню Йорк Таймс“.

Тя ще се казва „Спутник-V“ и може да се пусне в масово производство от другия месец.

Руската ваксина веднага привлече международното внимание и притеснение, че страната прибързва с одобряването ѝ за политически или пропагандни намерения.

Снимка: Reuters

Разкритието на Путин идва и на фона на предупрежденията от СЗО Русия да не се отклонява от одобрените методи за сигурност и ефективност, когато се тества ваксина.

„Работи достатъчно ефективно, образува стабилен имунитет и повтарям: преминала е през всички необходими тестове“, подчерта Путин. Той коментира, че една от дъщерите му е сред ваксинираните.

Снимка: Reuters

Ваксината е разработена от Института „Гамалея“ (Gamaleya Institute) и тепърва предстои да я тества в по-широк и по-строго контролиран обхват. Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че в страната ще започне масова ваксинация през октомври. Първи ще бъдат учителите и здравните работници.

СЗО има подробен списък на тестовете за ваксина срещу коронавируса. В последното обновяване не присъства руски тест. NYT отбелязва, че руското здравно министерство не е отговорило на писмени въпроси относно тестовете върху хора и проучванията за евентуални странични ефекти.

Снимка: Reuters

Според западните здравни регулатори ваксина в Европа няма да има поне до края на годината. В Русия обаче новината ще е повод за национална гордост.

САЩ, Канада и Великобритания обвиниха руски хакери, че се опитват да откраднат проучвания за ваксина, хвърляйки сянка върху твърденията, че Русия е направила пробив в медицината. Кремъл отхвърли твърденията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!