Американската логистична компания „Ю Пи ЕС“  започна изграждането на две фризерни ферми в подготовка за бъдещата ваксина срещу коронавируса. Те ще помогнат за съхранението и транспортирането на милиони дози по света в оптимални условия.

Съоръженията се намират в американския щат Кентъки и Нидерландия в близост до летищните хъбовете на компанията. Те ще помещават 600 фризера за дълбоко замразяване, като всеки от тях е с капацитет от 48 хиляди флакона с обем от 2 милилитра от ваксината. Температурата на съхранение ще е около -80 градуса Целзий, която е сравнима с най-ниските температури на Антарктика.

В случай че има одобрена ваксина, нейната доставка до различни държави ще бъде второто логистично предизвикателство след доставките на предпазни средства до работещите на първа линия в борбата с вируса по света в началото на пандемията. Този път, обаче, пратките ще изискват специални условия и ще съдържат чупливи шишенца с лекарството срещу здравната и икономическата кризи, причинени от COVID-19.

„Това наистина ще бъде исторически подвиг за разпространението на милиони, ако не и милиарди, животоспасяващи флакони с ваксина срещу COVID-19 до далечни нации по света“, коментира президентът на отдела за здравеопазване на „Ю Пи ЕС“  Уес Уийлър.

„Животи ще зависят от това да изпълним разпространението на ваксините без грешка, и ние сме добре подготвени да подкрепяме всички тези усилия, докато пандемията е зад гърба ни“ , допълни той.

В момента учените по целия свят обединяват усилия около откриването на ефективна ваксина, като има множество клинични изследвания на различни етапи.

Спедиторските компании „ФедЕкс“ и „Ди Ейч Ел“ също разширяват капацитета си за транспортни услуги при контролирана среда, за да разширят световната транспортна мрежа. Времевите и температурни лимити, предвиждани от фармацевтичните компании, налагат предприемането на подобни мерки за оптимална готовност.

Транспортирането на чупливи пратки или лекарства в контейнери със сух лед не е нещо ново, уверяват представители на компаниите пред „Блумбърг“. Съхранението на - 80 градуса Целзий и осигуряването на най-кратък път за ваксините, обаче, е ново предизвикателство, допълват те.