Тайни общества, религиозни секти и култове към несъщестуващи или най-малкото съмнителни лидери – всички те битуват в съвременния свят. При някои хора са плод на художествена измислица и начин за забавление, но при други те са реалност, която заплашва физическото им съществуване.

От появата на интернет пространството и по-специално на социалните мрежи редица конспиративни теории и радикални идеи претърпяха ренесанс. Вярващите в дадена "алтернативна идея" успяват да се свържат един с друг и да формират свои тайни общества на „просветени в истината“ - без ограничения във време, място, език и т.н.

Бързото и на практика непроследимо разпространяване на информация, което достига до огромни маси от хора, засилва влиянието на измислиците върху съвременния реален живот. През последните години обаче има една общност, която властва над всички, подобно на Единствения пръстен на Дж. Р. Р. Толкин.

QAnon, макар и в зародиша си чисто американски феномен, се превърна в глобално общество, което ежедневно разменя информация за различни конспиративни теории. Последователите на Q – анонимен онлайн пророк, който публикува в социалните мрежи, в огромната си част сляпо вярват в разнообразни конспиративни теории и "приспособяват" неясните послания към вече изградените си представи за живота и света.

От тайно педофилско общество, което краде и изяжда деца, през конспирацията за вредното влияние на ваксините и чак до измамата COVID-19 – QAnon обединява всичко в едно и дава убежище и на най-безумно звучащите теории.

Сега онлайн култът към Q придобива нови чудовищни пропорции благодарение на глобалната пандемия от новия коронавирус и засилващият се скептицизъм на нациите към управляващите.

Заради засиленият интерес към „ученията“ на Q, от социалната мрежа Facebook заявиха, че започват издирването и изтриването на всички страници и групи, които са свързани с QAnon. От мрежата ще бъдат напълно безкомпромисни спрямо публикации, в които се подтиква към някаква форма на насилие.

Снимка: Getty Images

Онлайн пророци и частици истина

QAnon води началото си от потребителският форум 8chan в Съединените щати, където хората сами създават свои групи, обединени от дадена тематика. Първоначално там се споделят разнообразни конспиративни теории, понякога на шега, понякога - съвсем сериозно.

В един момент се появява Q – анонимен онлайн пророк, който публикува частици "истина" за Новия световен ред, велики конспирации срещу човечеството, тайния план християнството да бъде заличено и редица други. Сред кратките съобщения от Q има и такива, които съдържат типични антисемитски препратки, нерядко се лансира и идеята, че ваксините вредят на здравето и чипирането на хора.

Постепенно масата „последователи“ на Q се увеличава, като започва уникален по рода си двустранен процес те самите започват да споделят конспиративните теории и да ги обвързват с "гаданията", а пророкът публикува нови и нови съобщения, като нагажда чуждите вярвания според собствените си виждания, за да образуват всички те една-единствена голяма теория – че човечеството е на прага на нова война, която ще бъде започната от тайни общества срещу вече установения ред.

Главен герой на човечеството е Доналд Тръмп, който почти с голи ръце се бори с тайната педофилска армия.

Снимка: Getty Images

Според един от оригиналните създатели на форумите 8chan Фредерик Бренан зад псевдонима Q вероятно стои негов бивш колега. Става дума за Джим Уоткинс, който се увличал по конспиративни теории.

Макар първоначално профилът на Q вероятно да е бил ръководен от група от хора, под публикациите му в момента прозира влиянието на Уоткинс и неговите лични убеждения. Целта на Уоткинс е да събере политическо влияние върху американците, смята Бренан.

„Той знае, че християнството е начинът, поне в Съединените щати, да постигнеш нещо голямо. Докато общувах с него, той нямаше никакви познания за Библията и религията, но, ако сега отворим YouTube канала на Уоткинс, ще го видим как рецитира пасажи от книгата и пее химни“, коментира Бренан.

Вярванията на Уоткинс са изградени на базата на няколко конспиративни теории, но най-основната е т.нар. Еврейски заговор. Според текстовете от началото на XX в. „Протоколите на Старейшините от Зион“ – в основата на конспирацията за Еврейския заговор, 300 старейшини от еврейски произход управляват цяла Европа. Според историци текстът е чисто плагиатство от политически памфлет срещу Наполеон III и вероятно е написан от писателя Матвей Головински, за да затвърди позицията срещу левите революционери в царска Русия (много от които са с еврейски произход - б.р.).

Снимка: Getty Images

Същият текст е в основата на вярванията на Адолф Хитлер. Именно тази конспирация за нов световен ред кара фюрерът на хитлеристка Германия да състави план за избиването на евреите.

„Проповедите“ на Q изобилстват от препратки към „Протоколите на Старейшините на Зион“ и съвсем неизненадващо QAnon има сериозно количество последователи от крайнодесни групировки и неонацисти, включително и в Германия.

Дали Q наистина е Уоткинс вероятно никога няма да разберем, но не това е от значение – амалгамата от конспиративни теории има за цел да събере на едно място голямо количество хора, които от един момент нататък могат да бъдат опасни и неконтролируеми.

Последователите на QAnon вярват, че са просветени и често използват фразата от култовия филм „Матрицата“ – „да вземеш червеното хапче“. Те вече знаят, че тайни общества са в основата на масовото нещастие и световен заговор и само чак да получат напътствие как да им противодействат.

Снимка: Getty Images

QAnon – произход и педофилия

Началото на тайното общество на просветените може да бъде проследено до една единствена конспиративна теория, която засяга базов човешки страх – здравето на децата.

Конспирацията звучи така – през 2016 г. американската Демократическа партия е уличена в това, че ръководи таен педофилски бизнес. Те крадат децата на обикновения американец, след което извършват с тях сатанински ритуали и извличат веществото аденохром от кръвта им. След това аденохромът се изпива от властимащите, като целта е да постигнат вечна младост и живот. И всичко това се развивало в мазето на малка пицария във Вашингтон, за която по-късно стана ясно, че всъщност… дори няма мазе.

Макар да звучи повече като сценарии за нискобюджетен хорър филм, страхът от сатанизма в Съединените щати е много по-дълбок. Той е видим даже и в наши дни. 

С появата на метъл музиката (с нейната всъщност иронична и метафорична употреба на мрачна стилистика) и поп-икони като Мерилин Менсън, например, притесненията на обикновения американец, че Сатаната ще завладее света отново се появяват. През 80-те и 90-те години на няколко места в Щатите малки деца разказват на родителите си за необичайни случки в детските си градини. Вследствие на това в цяла Америка са получени хиляди доклади, според които възпитатели и учители извършват сатанински ритуали с децата на хората. Има и осъдени на базата на почти никакви доказателства.

Доклад от ФБР през 1992 г. заключава, че „обществото не трябва да се плаши и да вярва, че деца се отглеждат и изяждат“.

Първата конспиративна теория на Q за тайния педофилски кръг на Демократите би звучала съвсем смешно, ако не беше подкрепена и от американския президент Доналд Тръмп. Тъй като част от партията е и неговият първи опонент за Белия Дом – Хилари Клинтън, Тръмп преди време заяви, че е готов да даде зелена светлина за спецакция срещу педофилската конспирация. По този начин конспирациите в основата на QAnon са официално легитимирани пред света.

Снимка: Getty Images

Ефектът „пандемия“

В bTV Новините неведнъж сме оборвали други конспиративни теории. От началото на глобалната пандемия от COVID-19 се наблюдава огромен ръст на хората, вярващи в измислени сценарии за нов световен ред.

Причината е проста – пандемията, локалните масови карантини, дългата изолация и несигурност в бъдещето карат хората да търсят отговори. Когато обществото е стресирано, то е готово да повярва и в най-невероятни неща, ако те му дават обяснение и успокоение за една наглед безнадеждна ситуация.

Науката беше тотално неподготвена за новия коронавирус, което допълнително тласна човечеството към непроверени лекове, шамани и вяра в конспирациите. Докато учени от цял свят се надпреварват кой ще създаде първата успешна и безопасна ваксина за COVID-19, в Съединените щати се наблюдава ръст на пациенти, приети в болница след поглъщане на белина или други почистващи препарати с надеждата, че така ще се излекуват от коронавируса.

Но най-опасният ефект от конспирациите по време на пандемията е тласкането на големи групи от хора към организирано неспазване на мерките срещу разпространението на болестта. Тук голям пръст има QAnon, особено за Съединените щати, но не само.

Снимка: Getty Images

Многократно в „проповедите“ на Q се срещат различни препратки към вече доста популярната теория, че вирусът не съществува. На много места в Съединените щати, а и в Европа бяха организирани протести срещу въвеждането на задължителни предпазни маски и физическа дистанция. На някои от масовите демонстрации имаше сблъсъци. Разбира се, не всички присъстващи са почитатели на конспиративните теории и QAnon, но подобни култове тласкат големи маси от хора към неподчинение и насилие.

Зарин в метрото

Дали последователите на Q ще прибягнат до физическо насилие или някаква форма на тероризъм – предстои да разберем. В исторически план има няколко примера, които показват, че откъсването от реалността тласка към тероризъм.

В едно от последните издания на езотеричната японска организация „Аум Шинрикуо“ от 1995 г. е съобщено, че лидерът на групата Шоко Асахара „официално обявява война на „Световното правителство в сянка“, което убива невъобразим брой хора цяла година и промива мозъците на останалите“. „Японци, събудете се! Планът на врага отдавна е разрушил живота ни на парчета“, продължава обръщението на Асахара.

Малко след това издание, организацията атакува токийското метро с невропаралитичния газ зарин и убива 12 души.

Снимка: Getty Images

Война срещу дезинформацията

Реакцията на социалните мрежи срещу QAnon е отражение на схващането, че движението може да доведе до насилие.

Преди дни от Facebook обявиха, че ще издирят и изтрият всички групи, коментари и страници, свързани по някакъв начин с конспирациите на QAnon. Решението им важи и за платформата „Инстаграм“.

„Тази работа ще отнеме време, но ще продължим да я вършим в следващите седмици. Нашият екип, който отговаря за опасни организации ще продължи да налага тези правила и да изтрива всякакво съдържание, което не отговаря на тях. Разчитаме и на данни от потребители“, пише в официалното съобщение на „Фейсбук“. Дългострочната цел на социалния гигант е да предотврати организирането на групи от хора от QAnon.

До момента са ограничени повече от 1900 „Фейсбук“ групи и повече от 10 000 профила в „Инстаграм“.

Голямото предизвикателство е, че последователите на QAnon се организират под измамни хаштагове, като #SaveOurChildren и #TheStrom, например, които не са директна препратка към основните схващания на организацията.

Тези отбелязвания се срещат и български форуми и социални мрежи. При търсене във Facebook дори само на един хаштаг излизат над 600 хиляди публикации.

През юли от Twitter забраниха хиляди профили, които се оказаха свързани с QAnon и заявиха, че ще спрат да препоръчват подобно съдържание на останалите си потребители.

За жалост конспиративните теории и тайните общества винаги успяват да се мултиплицират онлайн и едва ли това ще бъде краят на QAnon.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!