Онлайн „войната“ между „Туитър“ и Доналд Тръмп продължава с пълна сила. В понеделник американският президент сподели в официалната си страница видеоклип с фалшиви новини и неверни медицински твърдения за COVID-19 и за лечението с хидроксихлорокин. Публикацията му беше изтрита от социалната мрежа.

Видеоклипът се разпространява във всички социални мрежи, като „Фейсбук“ и „Ютуб“ се опитват да се справят с хилядите му копия. Една от версиите е гледана повече от 13 млн. пъти преди тя да бъде изтрита.

На клипа виждаме група от лекари в бели дрехи, застанали пред сградата на Върховния съд във Вашингтон, които дават пресконференция. Те започват да цитират редица подвеждащи или фалшиви твърдения за хидроксихлорокина, казвайки, че медикаментът може да се взема превантивно за COVID-19 – нещо, което многократно беше определяно от медицинската общност като опасно и погрешно.

На снимката се вижда текст "Този туит вече не е наличен"
Снимка: Twitter / Donald Trump

Клипът беше споделен и от Доналд Тръмп, който многократно е заявявал, че хидроксихлорокинът е чудодейно лекарство, което лекува коронавирус при всички случаи. Американският президент дори разкри, че го пие превантивно, макар медикаментът да трябва да се прилага само и единствено в болнична среда.

Споровете около ефективността на хидроксихлорокина продължават в медицинската общност. Повечето тестове показват, че лекарството няма сериозна полза за лекуване на коронавирус, а в някои случаи дори е опасно за пациентите.

Видеоклипът, който Тръмп публикува онлайн по-късно беше премахнат и от „Ютуб“, като говорител на компанията заяви, че нарушавал правилата им за „дезинформация на тема COVID-19“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!