80% от европейците попадат на фалшиви новини за COVID-19 поне по няколко пъти в месеца. Това показва скорошно проучване.

Снимка: btvnovinite.bg

"Дезинфодемия" – такава диагноза беше дадена още през февруари на развиващия се паралелно с коронавируса феномен. Глави надигнаха антиваксъри и крайнодесни.

Снимка: btvnovinite.bg
"Пандемията отприщи цунами от омраза, ксенофобия, търсене на изкупителни жертви и всяване на паника“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Лекари алармираха за най-страшните фалшиви новини – тези, които застрашават човешкия живот. Европейската комисия призова интернет платформите за спешни мерки в защита на потребителите. Според информация от Брюксел само „Гугъл“ са блокирали над 80 милиона реклами, свързани с коронавируса.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

"Нужна е още работа. Социалните мрежи трябва да споделят информациите си с общността на т.нар. "факт-чекъри", които проверяват фактите, за да можем заедно да опровергаваме опасните слухове", смята председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Този път интернет гигантите реагираха сравнително бързо и въведоха нови правила.
Въпреки това, онлайн продължават да циркулират разнообразни теории на конспирацията, свързани с COVID-19. Нерешен остава и въпросът с подвеждащите твърдения на политици.

Такъв беше случаят с идеята на американския президент Доналд Тръмп на заболелите от новия коронавирус да им бъде инжектиран дезинфектант с идеята, че това ще излекува болестта.

Снимка: btvnovinite.bg

Идентифицирана е и друга опасност – координирани кампании за дезинформация. С източник – международни актьори като Русия и Китай и с цел - дестабилизиране на Евросъюза.

"Има тенденция да се представят западните демокрации като слаби, разделени и неспособни да се правят с предизвикателствата, докато държавите, които разпространяват тези твърдения, се опитват да се представят като най-ефективните и загрижени", обяснява върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Спецекипът срещу дезинформация на Европейската служба за външна дейност има своя отговор на фалшивите новини: уебсайт и изобилие от проверена и достоверна информация.

Един от последните му доклади обаче нашумя с обвинението, че е редактиран след натиск от Пекин. Европейските дипломати енергично отрекоха. Въпросителните около разгръщащите се днес хибридни геополитически войни обаче са повече от всякога.

Следете повече по темата и споделяйте вашите истории с хаштаг #ЕвропаСрещуCovid19 в социалните мрежи.

  • От 19 април отварят детските клубове
  • Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"
  • 2126 са новите случаи на COVID-19
  • Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на заразените (ОБЗОР)
  • Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората
  • От понеделник разрешават и конгреси и тиймбилдинги
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България