Новият коронавирус причини пандемия и от фалшиви новини в социалните мрежи. От агенция „Франс прес“ дори направиха специална онлайн секция, в която да развенчават най-популярните от тях.

Най-разпространяваните фалшиви новини вече са повече от 120 на брой.

Например, една таблица с допустимите прически за брада обиколи света в разгара на коронавируса – много световни медии твърдяха, че препоръките идват от Американския център за превенция и контрол на заболяванията. Оказа се, че таблицата е направена през 2017 г. със съвсем различна цел. Промяната на брадата не би оказала никакво влияние на заразяването с COVID-19.

Стотици хиляди споделиха видеоклип от пропускателен пункт в Китай, където мъж се опитва да избяга от проверка за коронавируса. В действителност кадрите са от учение на местните власти, а не от реален инцидент.

Огромен брой фалшиви новини се фокусираха върху знайни и незнайни лекове срещу вируса. От Световната здравна организация алармираха, че джинджифилът, пиенето на вода с лимон или витамин Д не могат да лекуват COVID-19.

Едно от най-абсурдните лечения обаче е приемането на вулканична пепел. Фалшивите новини посочиха Филипините като слабо засегнати от вируса. СЗО контрира, че това е невярно и предупреди – вулканичната пепел е особено опасна за човешкото здраве. Тя може да увреди дихателните ни пътища, очите и кожата.

И не – Кристиано Роналдо няма да прави хотелите си на болници, нито веган продуктите стоят неизкупени по щандовете на фона на шопинг истерията около вируса.

Целта на всички тези фалшиви новини е само една – да отвлича вниманието от достоверните източници и да всяват паника и объркване.

Лавинообразното им споделяне онлайн може да причини повече вреди на хората от самия коронавирус.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!