С разпространението на новия коронавирус COVID-19 социалните мрежи и популярните таблоиди изобилстват от конспиративни теории за неговия произход, метод на лечение, разпространение и цел.

Една от най-популярните в последните часове касае книга на писателя Дийн Кунц с името „Очите на мрака“ от 1981 г. Според потребители в социалните мрежи романът изключително точно предрича появата на новия COVID-19, като в текста той е с името „Ухан-400“.

Популярната конспиративна теория бързо намери място в редица таблоиди по цял свят.

Какво пише в „Очите на мрака“?

Дийн Кунц пише този роман под псевдонима Лий Никълс. Книгата следва историята на майка, която открива, че синът й Дани е затворен в тайна военна база и е заразен с опасен микроорганизъм с името „Ухан-400“.

Онлайн бяха разпространени цитати от книгата. Според историята микроорганизмът е биологично оръжие, създадено от китайският учен Ли Чен, който по-късно бяга в Съединените щати. „Наричаха това нещо „Ухан-400“, защото е разработено в rDNA лабораторията на Ухан и е 400-ният микроорганизъм създаден от човек в тази лаборатория“, пише в книгата.

В романа „Ухан-400“ е описван като перфектното биологично оръжие – той заразява само хора, инкубационният период е четири часа, смъртността е почти 100% и микроорганизмът не оцелява извън човешкото тяло за повече от минута, което го прави трудно откриваем – перфектното оръжие.

Предсказал ли е Дийн Кунц появата на COVID-19? Краткият отговор е – не. Макар на пръв поглед приликите да изглеждат смайващо убедителни, при по-внимателен прочит и бърза проверка лесно можем да разберем защо няма допирни точки между „Ухан-400“ и настоящия коронавирус COVID-19.

Името и произхода

Според конспиративната теория онлайн името „Ухан-400“ не е случайно. Но в оригиналното издание на романа от 1981 г. биологичното оръжие се казва „Горки-400“ и името произлиза от „родината“ му – Русия. По-късното издание от 1996 г. (когато вече Студената война е приключила) е претърпяло редакция и там вече микроорганизмът се казва „Ухан-400“.

На снимките можете да видите оригиналните страници на първото издание от 1981 г., на които ясно пише „Горки-400“.

Според романа биологичното оръжие е разработено от учени в секретна лаборатория в близост до Ухан, Китай. Любителите на конспиративни теории твърдят, че това е именно „Институтът по вирусология“ в Китай, който разполага с единствената лаборатория в цялата страна, достатъчно оборудвана, за да работи със смъртоносни вируси. Лабораторията се намира съвсем близо до днешен Ухан.

Разликите обаче са повече – според данни на СЗО настоящият COVID-19 е с животински произход. Той не е създаден от хора.

Приликите в ДНК-то на COVID-19 и предишни коронавируси като SARS и MERS също сочат към животински произход.

Действието на „Ухан-400“ и COVID-19

Тук наблюдаваме най-съществените разлики.

Според романа биологичното оръжие поразява само и единствено хора. Точните думи в книгата са „нито едно друго живо същество не може да е преносител“. Макар първоначалният произход на COVID-19 все още да не е официално потвърден, учени от СЗО са категорични, че той тръгва от животни – нещо, което в книгата на Дийн Кунц е описано като невъзможно.

„Ухан-400“ има инкубационен период от четири часа – поредната съществена разлика. След заразяване с COVID-19 са нужни от 2 до 14 дни инкубационен период преди да се появят първите симптоми на болестта.

„Ухан-400“ оцелява около минута извън човешкото тяло. Доказано е, че новият COVID-19 може да „живее“ върху повърхности в продължение на няколко часа – една от причините да е толкова заразен.

Смъртността на „Ухан-400“ е близо 100%. В действителност, според последната статистика на жертвите на новия коронавирус, публикувана от СЗО на 24 февруари, от хилядите заболели с COVID-19 умират малко над 3% - доста голяма разлика.

Защо хората продължават да вярват на конспиративни теории?

Съвременната психология все още няма точен отговор на този въпрос.

Една от най-честите причини е, че конспиративните теории, като тази за COVID-19, дават вероятно обяснение на нещо, което не разбираме и ни е страх. В търсенето си на отговори, хората стават податливи на фалшива и невярна информация, която на пръв поглед дава обяснение на неразбираемото.

Конспиративните теории също са пряко свързани с недоверието на обществото спрямо властите. С появата на кризисна ситуация, на каквато сме свидетели в момента, обществените нагласи се променят и често водят до остри реакции спрямо липсата на мерки за превенция, например.

Но най-честата причина е, че в съвремието – особено онлайн, много трудно могат да бъдат различени фактите от измислиците. Най-разпространеният метод при създаването на подвеждащи новини и конспиративни теории е да скриеш неистината в истината.

В случая с приликите между „Ухан-400“ и COVID-19 единствената прилика остава в името, което – както разбрахме – е плод на редакция на оригиналния роман.