С разпространението на новия вирус COVID-19 скочи търсенето на филми, в които се разказва за световни епидемии и опасни вируси.

Според психолози гледането на подобно кино е начин обществото да се справи с приемането на информацията около разпространението и смъртността на новия коронавирус.

1. "Заразяване"

Още в началото на годината статистиките показаха, че лентата „Заразяване“ от 2011 г. е едно от най-търсените заглавия в стрийминг услугите. 

Този филм най-добре „съвпада“ с настоящата ситуация с коронавируса по цял свят. Историята започва с жена (в ролята – Гуинет Полтроу), която се връща в Минесота, Съединените щати, от Хонг Конг с непозната болест. За дни тя умира, а мъжът й (Мат Деймън) остава в шок. За кратко време много други започват да показват същите симптоми на болестта и тя бързо се разпространява по цял свят.

Филмът е режисиран от Стивън Содебърг и показва „най-лошият възможен сценарий“ при световна пандемия. След премиерата на филма един от неговите консултанти – Лори Гарет, написала книгата „Задаващата се чума“ заяви пред медии, че макар сценарият да съдържа и фантастични елементи, „това наистина може да се случи“.

2. "Щамът Андромеда"

Един от най-ранните примери за подобен сценарии е трилърът „Щамът Андромеда“ от 1971 г. Филмът е адаптация на едноименния роман на Майкъл Крайтън. В него се разказва за американски изследователски спътник, който се приземява аварийно в малко градче от Щатите.

Часове по-късно става ясно, че всички жители и екипът, изпратен да прибере спътника са мъртви, освен двама души. Така започва борбата с нов опасен вирус, дошъл на Земята от Космоса.

3. "12 маймуни"

След появата на новия коронавирус, зрителите започнали да търсят по-често и заглавието „12 маймуни“. Лентата на Тери Гилиъм разказва история, в която чрез пътуване във времето хората се опитват да предотвратят създаването и разпространяването на опасна зараза.

И все пак – филмът има повече фантастични елементи, отколкото реални.

4. "Z-тата световна война"

Най-необичайното заглавие, обаче, което се търси по-често в последно време е „Z-тата световна война“. Във филма Земята е обхваната от необичайна болест, която превръща всеки разболял се в зомби.

Екшън заглавието с участието на Брад Пит почти няма връзка с реалността, с изключение на наличието на вирус.