От началото на глобалната пандемия от COVID-19 в интернет изобилства от конспиративни теории и безумни методи на лечение за новата респираторна болест. Едно от поредните твърдения на конспиратори е, че металната пластинка за носа в предпазните маски всъщност е антена за 5G. Това не е вярно, пише агенция Ройтерс.

През последните две седмици във „Фейсбук“ се появиха няколко видеоклипа, които бързо станаха популярни сред любителите на конспиративни теории и противниците на носенето на предпазни маски.

В тях се твърди, че металната пластина в маската, която служи за по-плътно прилепване около носа, всъщност е тайно поставена антена, която да лови 5G.

„Те ни казват да слагаме маските на лицата с това нещо точно над носа и като вдишваме, това отива директно в мозъка ни и започва да унищожава“, казва глас зад кадър на най-популярното и пресподеляно видео онлайн.

Историята продължава с това, че според създателите на клипа подобна технология с антени е използвана за убиване на хора през Първата и Втората световни войни.

За щастие в най-популярния видеоклип гласът зад кадър все пак съветва да направим сами предпазната си маска, вместо да си купуваме такава с 5G антена.

Екипът на Ройтерс за проверка на факти многократно е оборвал конспиративни теории и фалшиви новини около 5G технологиите, включително и че то разболява от коронавирус.

Видеоклиповете все още са достъпни в социалната мрежа, макар да са маркирани като фалшива новина.