Една от най-честите причини хората у нас, а и по цял свят, да не носят предпазна маска по време на глобалната пандемия от COVID-19 е доводът, че се задушават. Много хора смятат, че носенето на предпазна маска кара човек да вдишва обратно въглеродния диоксид, който издиша и именно това го кара да се чувства зле.

Един американски лекар, обаче, направи експеримент, за да покаже, че това въобще не е вярно.

„Виждам много постове в социалните мрежи на хора, които се оплакват, че не могат да дишат с маска или, че маската намалява количеството кислород в тялото. В същото време тези хора твърдят, че маската не предпазва коронавирусът да навлезе в тялото, но пък задържа частиците въглероден диоксид – не знам как тази теория въобще има някакъв смисъл“, пише педиатърът Меган Хал във „Фейсбук“.

Тя показва на потребителите в социалните мрежи четири различни сценария – във всеки от тях тя носи различен тип маска в продължение на пет минути, след което измерва пулса си и кислородната сатурация.

Резултатите са показателни – без маска сатурацията е 98%, пулс – 64; с хирургична маска – сатурация 98%, пулс 68; с N95 маска – сатурация 99%, пулс 69; и хирургична, и N95 – сатурация 99%, пулс 69.

„Някаква никаква сериозна промяна в моята кислородна сатурация или пулс в нито един от вариантите. Може да е неудобно, но всъщност можете да дишате с маска. Като лекар ви призовавам да носете предпазна маска, за да защитите себе си и хората около вас, които не могат да носят маска – моите пациенти са под 2-годишна възраст и не могат“, коментира Хал.

От началото на глобалната пандемия от COVID-19 информацията дали предпазните маски наистина повишават защитата беше разнопосочна. Според последни изследвания, обаче, предпазната маска намалява възможността за разпръсване и вдишване на вируса, поради което от СЗО включиха носенето й в списъка с препоръки за превенция.