Д-р Стела Еманюел - име, което никой не знаеше до този понеделник. Педиатърът и религиозен проповедник стана онлайн хит, след като се появи във видеоклип, изпълнен с фалшиви и неверни твърдения за лечението на COVID-19. Нейните думи бяха подкрепени и от американския президент Доналд Тръмп, който сподели фалшивото видео в личния си профил в „Туитър“.

Оригиналният видеоклип няма да ви покажем в този материал, защото е изпълнен с неверни твърдения.

Какво представлява видеото?

На него виждаме група от хора, които наричат себе си „Американските лекари на първа линия“. Те са облечени с бели лекарски екипи и говорят разпалено на фона на Върховния съд във Вашингтон.

Те изреждат редица неверни и фалшиви твърдения за лечението на новия коронавирус, включително че хидроксихлорокинът е чудодеен лек за COVID-19, както и че маските не предпазват от разболяване.

Клипът изглежда на пръв поглед доста елементарен, но благодарение на Доналд Тръмп, синът му Тръмп Младши и крайнодесният новинарски уебсайт „Брейтбарт“ в рамките на едва шест часа то става изключително популярно онлайн.

Видеоклипът се появява в редица антиваксинални групи, споделя се и от хора, които подкрепят конспиративни теории. Подобно на клипа „Пландемик“ се разпространява мълниеносно като все повече негови копия се качват онлайн.

Снимка: Screenshot / YouTube

Кои са „Американските лекари на първа линия“?

Това наименование е една от причините видеоклипът да стане толкова популярен онлайн. На пръв поглед изглежда като достоверна организация, създадена след появата на COVID-19 в Съединените щати.

Въпреки това не успяхме да открием никаква информация за подобна организация.

На запитвания от американски медии участниците в клипа твърдят, че са медици, които лекуват пациенти с коронавирус, но така и не казват в кои болници и медицински заведения практикуват.

Д-р Стела Еманюел: Използваме ДНК от извънземни за лечение!

Един от най-разпалените участници във видеоклипа е д-р Стела Еманюел – педиатър и религиозен проповедник.

Тя многократно подкрепя използването на хидроксихлорокин – медикамент, за който вече е доказано, че носи повече вреди отколкото ползи при лечението на COVID-19.

Но не тези нейни твърдения са шокиращи – Еманюел многократно попада в полезрението на медиите заради други свои изказвания, като например, че медиците използват ДНК от извънземни, за да лекуват дадени болести.

Тя също така твърди, че ваксина с това ДНК се разработва тайна ваксина, която да накара хората да спрат да вярват в религията.

Отделно от това смята, че различни гинекологични и фертилни проблеми, като кисти, ендометриоза и стерилитет се дължат на това, че хората правят секс с демони и вещици в сънищата си.

Стела Еманюел е и твърд поддръжник на конспиративната теория за рептилите – гущери, които управляват световното население.

Във видеоклипа Еманюел твърди, че хидроксихлорокинът е чудодейният лек, който ще сложи край на COVID-19 по света. Тя също така казва, че излекувала редица пациенти с медикамента.

„Ехо, не ви трябват маски! Има лек!“, казва тя в един момент от видеото.

Към края на клипа се вижда как останалите присъстващи се опитват да избутат Еманюел от микрофона и да спрат нейната изпълнена с фалшиви твърдения реч, но е прекалено късно – клипът е споделен от „Брейтбарт“ онлайн и бързо събира приблизително 16 милиона гледания, значително повече от тези на „Пландемик“.

Защо видеоклипът стана толкова популярен?

Една от причините е в убедителния външен вид на участниците в него. Отделно, той е създаден само с една единствена цел – да се хареса на всички опоненти на задължителната карантина и поддръжниците на отварянето на икономиката.

Това, в комбинация с пресподелянето от „Брейтбарт“ прави видеото онлайн сензация.

Докато социалните мрежи успеят да се намесят и да премахнат едната част от клиповете, те вече са нанесли сериозни последици.

Д-р Стела Еманюел отвръща на удара!

След като оригиналният клип беше свален от „Фейсбук“, Стела Еманюел направя изявление, в което казва, че Исус ще накаже социална мрежа за действията им.

„Ако не върнете обратно видеоклипа онлайн, Бог ще ви накаже! Никой не може да се меси в делото Господне. Ако не върнете клипа онлайн, Исус ще спре сървърите ви“, казва тя.

Отговор има и американският президент Доналд Тръмп, който лично спомогнал за разпространението на клипа. Той коментира пред „Ню Йорк таймс“ ситуацията.

„Поради някаква причина интернет искаше да махне тези видеа и ги махна. Смятам, че лекарите са много уважавани. Има една жена, която е удивителна докато говори, която има страхотен успех в лечението и те изтриха гласа й. Не знам защо я махнаха. Може би са имали основателна причина, може би не“, коментира американският президент.

Противоречивият хидроксихлорокин

Още в началото на глобалната пандемия от COVID-19 един от потенциално ефективните вече съществуващи медикаменти беше хидроксихлорокинът. След няколко клинични тествания, обаче, се оказа, че лекарството има повече негативни ефекти върху здравето, отколкото позитивни.

Медицинската общност по цял свят продължава да е разделена в мнението си, макар да съществуват няколко официални проучвания, които показват лошите последици от приема на хидроксихлорокин.

Причината медикаментът все още да се тиражира като „чудодеен лек“ е подкрепата от Доналд Тръмп, а и не само. Според американския президент хидроксихлорокинът е лекарството, което ще спре глобалната пандемия.

Тръмп още в началото заяви пред медии, че пие превантивно хидроксихлорокин – нещо, което е изключително опасно за здравето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!