Бразилският президент Жаир Болсонаро, който многократно омаловажаваше рисковете при зараза с новия коронавирус, сега ожесточено рекламира лекарството хидроксихлорокин, пише „Ню Йорк таймс“.

Болсонаро многократно е заявявал, че маските не вършат работа и, че коронавирусът не е опасен за повечето хора. Това се случва на фона на над 1000 смъртни случая от COVID-19 в Бразилия дневно.

След като стана ясно, че Болсонаро е заразен с новия коронавирус, президентът на страната показва весело настроение в социалните мрежи. Не само това – той открито рекламира ползите на анти-маларийното лекарство хидроксихлорокин, за което се смята, че може да повлияе благоприятно на тежките случаи на COVID-19.

„Чувствам се много по-добре от преди. Очевидно работи“, казва Болсонаро във видеоклип, публикуван в социалните мрежи преди дни, докато в кадър изпива доза хидроксихлорокин.

Подобно на своя американски колега Доналд Тръмп, и Болсонаро напълно игнорира редицата предупреждения от медицинския свят, че хидроксихлорокина може да доведе до сериозни увреждания.

Медикаментът все още не е категорично доказано, че действа за лечението на COVID-19. Наистина при някои пациенти се наблюдава подобрение на състоянието, но при други то се влошава.

Критиците на Жаир Болсонаро се опасяват, че неговата постоянна реклама на хидроксихлорокин ще доведе до по-често неконтролирано приемане на медикамента. Така повече хора ще купуват и пият анти-маларийното лекарство, като в същото време ще обръщат по-малко внимание на превенцията.

Американският президент Тръмп споменава все по-рядко хидроксихлорокина, особено след появата на няколко проучвания, че той може да нанесе сериозни щети на хора със сърдечни проблеми.

У нас хидроксихлорокин е един от медикаментите, които се прилагат при лечението на COVID-19.