Реномираното медицинско издание „Лансет“ оттегли проучването, според което хидроксихлорохинът увеличава риска от смърт при болните от COVID-19, пише Би Би Си. Причината – трима от авторите му обявиха, че не могат да гарантират за неговата истинност, след като „Сърджисфиър“ – здравната компания, предоставила данните, не позволява независима проверка.

Проучването беше публикувано съвсем скоро и доведе до нова разпоредба от СЗО за спиране на всички клинични изпитания на медикамента.

Данните

Проучването включва данните за 96 хиляди пациента с коронавирус от 671 световни болници. Почти 15 000 от тях получили хидроксихлорохин като самостоятелна част от лечението или в комбинация с антибиотик.

Според текста няма данни за положителното му влияние върху пациентите, а напротив – лекарството увеличава риска от нередовен сърдечен ритъм и смърт.

Мандеп Мехра, професор от Харвард оглавил изследването, заяви, че екипът се е опитал многократно да уреди независима проверка на данните, предоставени от „Сърджисфиър“, но компания отказали да съдействат.

Помага ли хидроксихлорокинът?

Медицинската общност се въздържа от използването на този медикамент за лечение на коронавирус.

Хидроксихлорохинът се използва за лечение на малария и болести като лупус и артрит, но до момента няма нито едно проучване, което да го препоръчва за лечение на COVID-19.

От СЗО вече обявиха, че отново ще продължат изследванията на медикамента.

Лекарството вече се търси масово по цял свят, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че то наистина лекува коронавирус и самият той го пие превантивно.

У нас с хидроксихлорохин се лекуват само пациенти в болнични условия и медикаментът не е разрешен за масова употреба у дома.