Технологичните гиганти „Фейсбук“ и „ЮТуб“, както и други компании, бързат да изтрият от наличните копия на видеоклипа „Пландемик“. Видеото промотира конспиративни теории за глобалната пандемия от коронавирус.

Клипът е с дължина 26 минути и беше качен първоначално два пъти в социалните мрежи, за да достигне максимален брой хора. Съставен е предимно от непроверени твърдения против ваксинациите, както и други теории, които не са базирани по никакъв начин на науката.

В клипа участва противоречивата Джуди Миковиц – дискредитиран учен и антиваксинален активист. В него тя казва, че използването на предпазни маски активира коронавируса в телата на хората, без да даде каквито и да било доказателства за това.

От „Фейсбук“ коментираха, че „твърденията за маските могат да доведат до заплаха за здравето на много потребители“ и поради тази причина започват да свалят „Пландемик“ от социалната мрежа.

От „ЮТуб“ коментираха, че правят всичко възможно да свалят клипа и неговите копия, защото „съдържанието им нарушава правилото за медицински твърдения, подкрепени от достатъчно научни доказателства“.

От „Туитър“ вече са забранили използването на конкретни хаштагове в социалната мрежа, но въпреки това все още не мога да се справят с многобройните копия на „Пландемик“.

Нито създателите на „Пландемик“, нито Джуди Миковиц са дали официален коментар.