Кралица Елизабет Втора и цяла Великобритания скърбят за загубата на принц Филип. Извънредно двучасово студио проследи кралската церемония по изпращането му на живо от Уиндзор и разказва любопитни истории от необикновения живот на покойния херцог на Единбург.

Сватбите и разводите, съюзите и разделите – каква роля е имал покойният принц в значимите събития от живота на британското кралско семейство? Какво ще се промени в живота на кралското семейство и как това ще се отрази на Великобритания и света?

 Цялата церемония на погребението на принц Филип може да проследите в това видео:

17:55 Както стана ясно - британската монархия изкарва много повече, отколкото харчи. Какво я прави толкова уникална в световен мащаб - разказва Свилен Спасов, единственият българин член на Карлтън Клуб Лондон и учредител на Британско-българската бизнес асоциация. 

17:52 Британското кралско семейство е не просто национална гордост – то носи и много пари за икономиката на Великобритания. Но през последните бурни години политиката промени много неща на Острова и успя да "влезе" дори в двореца.

17:50 Кралското семейство е обект на огромен интерес при всяка своя поява. На официално събитие или уловени случайно - кралицата, принц Филип и техните роднини са снимани преследвани от репортери и фотографи. Срещаме се с автора на може би най-популярната снимка на Елизабет и Филип в последно време - Крис Иънг.

17:28 "Той не искаше Чарлз и Даяна да се разведат и направи всичко по силите си да ги задържи заедно" - казва лейди Колин Кембъл, британска аристократка и кралски биограф. 

17:10 Кралица Елизабет Втора и принц Филип са монархическата двойка с най-продължителен брак в британската история. Двамата са женени цели 73 години. Принцът е заместил своята съпруга на много официални събития и е произнесъл 5500 речи. Съвместният им живот крие любопитна статистика и много истории.

17:05  Смятаме, че знаем всичко за принц Филип, но сякаш неговият истински образ остава скрит зад магията на титлата и ролята му? Какъв е в действителност той - извън протокола и светлините на прожекторите? Коментира Ели Хауърд, журналист и последен директор на българската секция на Би Би Си. 

16:52 "Това е начинът, по който се изпраща част от една държава" - така проф. Петър Стоянович описа на кратко изпращането на принц Филип в последния му път. Според доктора на историческите науки херцогът на Единбърг е човек, който е успял в своя живот да даде доказателство за това, че може да се откажеш от много в името на нещо по-голямо.

16:40 Във фамилната история на принц Филип има връзки, които му осигуряват една свързаност с Балканите и най-вече с Гърция и с България. Дядото на принц Филип по майчина линия Лудвиг Александър фон Батенберг, брат на княз Александър I Батенберг – това е пряката връзка с България. Княз Александър ес явява нещо като чичо на майка му, принцеса Алис. Това каза доц. Владимир Златарски от Института за исторически изследвания към БАН.

16:33 Какви са неразказаните истории за връзката на принц Филип с родното му място - Керкира, или Корфу, както е познат острова за света? Още от средновековието земите около Керкира, столицата на Корфу, са мечтано място за владение на редица европейски династии. Недалеч от града династията на Глюксбургите избира доскорошната резиденция Мон Репо за дворец на царското семейство. 

16:25 ч. Замъкът Уиндзор се намира западно от Лондон и е създаден от Уилям Завоевателя през единадесети век. Това е най-старият действащ замък в света Уиндзор е мястото, където кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип прекараха последnaта година тук в изолация заради пандемията.

16:23 Кои са най-важните фигури в живота на принц Филип? Той е сериозен морски офицер, който се сражава като млад офицер доста храбро по време на Втората световна война, търпи несгоди. Това каза в специалното студио посланик Стефан Тафров. 

16:15 „Нацията загуби своя дядо“: Какво казаха членовете на кралското семейство за принц Филип. През последната седмица хиляди отдадоха почит към Негово Височество принц Филип. Европейски монарси, световни лидери и граждани по целия свят се сбогуваха със съпруга на кралица Елизабет II, който почина на 9 април на 99 години.

16:14 „Това е загуба, която е непредвидима, която ни шокира, която ни шокира, но все пак кралицата остана сама, а кралското семейство загуби човешкия облик, защото принц Филип даваше с чувството си за хумор светският облик на това семейство“, сподели Мариана Хил в студиото на „Принцът на кралицата“.

16:13 В двореца Уиндзор влизат представителни части на всички видове войски на Обединеното кралство за траурната церемония на съпруга на кралица Елизабет Втора.

16:09 ч. Погребенията в кралския двор са събития, които се планират години наред. Всяко кодово име, което съобщава за смърт в кралското семейство, включва думата "мост". Такъв е случаят и с принц Филип - "Операция Форт Бридж". 

16:07 ч. "Краят на една епоха" - така мнозина нарекоха кончината на принц Филип. Кой е той и каква е връзката му с България? Филип Маунтбатън е принц по рождение - роден на гръцкия остров Корфу като принц на Гърция и на Дания. Наричат го "Железният херцог" и "Фил Гъркът".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!