Замъкът Уиндзор се намира западно от Лондон и е създаден от Уилям Завоевателя през единадесети век. Това е най-старият действащ замък в света - мястото, където кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип прекараха последнaта година тук изолация заради пандемията.

Замъкът е не просто една от многото кралски резиденции. Той е свидетел на всички важни за принца и кралицата моменти от техния съвместен живот - както на радост, така и на тъга. Едно от емблематичните места в Замъка е Източната градина. Първата градина е създадена през 1824 година при управлението на крал Джордж Четвърти.

През деветнадесети век кралица Виктория и принц Албърт прекрояват градината основно, а за настоящия й вид водеща роля има принц Филип, който ръководи редизайна на парка през 1971 г.

Животът на замъка и това на градчето около него са неразривно свързани.

По старинната "Чърч стрийт" обичайно е пълно с туристи от цял свят, които тайно се надяват да видят кралското семейство или да пробват традиционните английски блюда - задушено месо и риба с картофки. Твърдят, че в уиндзорските кафенета приготвят най-вкусния горещ шоколад в Англия.

Настроението днес е по-различно. Мерките срещу пандемията от година са опразнили улицата. А днес тя ще мълчи в памет на принц Филип.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!