Крал Чарлз III посети България два пъти, а неговият баща - принц Филип, е имал тайна визита в резиденция Евксиноград през 1973 г. Това разказа в ефира на bTV проф.  Стилиян Йотов.

„Крал Чарлз III избра да посети във Варна един дом за деца, които са останали без родителски грижи. Това е една традиция, която кралското семейство поддържа. Но нека да обърна внимание и на това, че в английската литература голяма част от героите са сираци – като се започне от Оливър Туист и се стигне до Хари Потър. В този смисъл миниатьорните жестове оставят спомени – както като снимков материал, така и у децата, които са присъствали на тази среща“, обясни той.

Проф. Стилиян Йотов подчерта, че тези спомени не бива да остават само в архивите. Още повече, че посетеното от крал Чарлз място е натоварено с богата история, каза още той.

Припомняме, че освен София и Варна, новият монарх на Великобритания, тогава все още принц Чарлз, посени и Пловдив. Той е имал само две визити до България – през 1998 г. и през 2003 г. Неговият баща – принц Филип, пък е имал тайна визита в резиденция Евксиноград през 1973 г.