Британската кралица Елизабет II се появи публично за първи път от 5 месеца. Тя се присъедини към кралското семейство и други високопоставени лица на панихида в чест на съпруга си принц Филип, който почина миналата година, предаде „Ройтерс“.

Снимка: Ройтерс

Херцогът на Единбург, който беше до съпругата си повече от седем десетилетия, почина в дома им в замъка Уиндзор през април 2021 г., два месеца преди да навърши 100 години.

На панихидата кралица Елизабет II бе придружена от принц Чарлз, принц Уилям и херцогиня Кейт, други членове на кралското семейство, включително техните деца.

Снимка: Ройтерс

Към тях се присъединиха чуждестранни крале и кралици, приятели на покойния херцог, политици, включително министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън, военни и над 500 представители на благотворителни и други организации, които принц Филип е подкрепял.

Бъкингамският дворец заяви, че 95-годишната кралица Елизабет II е участвала активно в планирането на панихидата на покойния си съпруг.

Тя намали задълженията си, след като през октомври миналата година прекара една нощ в болница заради неуточнено заболяване и беше посъветвана да почива, а след като отмени редица планирани ангажименти оттогава се появиха опасения за здравето ѝ.