Какви са неразказаните истории за връзката на принц Филип с родното му място - Керкира, или Корфу, както е познат островът за света. Там има и българска общност.

Още от средновековието земите около Керкира, столицата на Корфу, са мечтано място за владение на редица европейски династии. Недалеч от града династията на Глюксбургите избира доскорошната резиденция Мон Репо за дворец на царското семейство. На 10 юни 1921 г. бряг Алис Батенберг ражда Филип Гръцки, бебето приема православната вяра на церемония в храма „Свети Георги“. А раждането на принц Филип е важна част от историята на 30-хилядната столица на острова. На него живеят и 50 българи, сред тях варненката Янка.

„Здравейте, казвам се Янка, родом съм от град Варна, заедно с моето семейство се намирам на остров Корфу, в Гърция, даже синът ми е роден тук, той е на 10-годишна възраст, имам още две деца, момичета“, представя се Янка.


Днес за жителите на Корфу е важен ден. Много от местните киркерийци поднесоха цветя пред двореца.      
„Принц Филип е роден тук и ние, местните киркерийци, се гордеем с това“, казва Леос.

В Корфу, което местните и днес наричат Киркера, се пази и друга история -  според тях именно кралското семейство е в основата на гръцко-турския конфликт. Това е причината и едногодишният принц Филип да напусне острова, скрит в щайга за портокали. Според професора по съвременна история Димитрис Металинос и председател на общинския съвет в Кирекира, това е и причината Филип никога да не посети родното си място официално.


„Филип не харесваше гърците, но обичаше  Гърция и Корфу, а и православието. Пример за това е едно тайно посещение. В разгара на Втората световна война като активен участник във военноморския флот на Великобритания, той посещава неофициално Керкира, за да се срещне не само с местните власти, но и със свещеника, който го е покръстил на петмесечна възраст“, каза Димитрис Металинос и добави:

„Като съпруг на кралицата той е задължен да стане представител на англиканската църква, но не изгуби интереса си към православното християнство. Майка му принцеса Алис беше монахиня в Атина. Често посещаваше сам нея, а и духовниците в Атонския манастир, можем да разпознаем тази любов и в принц Чарлз, който също много често посещава гръцките манастири заедно със съпругата си, а и нас в Корфу. Но принц Филип никога не посети родното си място официално“.


Въпреки пандемията, кончината на принц Филип ще бъде отбелязана с поклонение и в родния му град - с поклонение в храма свети „Спиридон“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!