"Това е начинът, по който се изпраща част от една държава" - така проф. Петър Стоянович описа на кратко изпращането на принц Филип в последния му път. Според доктора на историческите науки херцогът на Единбърг е човек, който е успял в своя живот да даде доказателство за това, че може да се откажеш от много в името на нещо по-голямо.

"Това са неща, които се учат със столетия, не само с посещение на средно специално училище на Балканите. Затова смятам, че днешното съпреживяване рано или късно трябва да бъде гледано втори път на спокойствие, за да се разбере голямата разлика на принципите на двата свята и някак да се пренесат за по-добро тук". 

Бъдещето на британската монархия според него не се схваща като страница от жълто списание. 

"Във Великобритания преди доста векове и при пълен сарказъм протече процес на формално обезвластяване на кралското семейство, за сметка на ясно разпределение на отговорностите между правителство и кралски дом" - уточни той.

А като представител на нацията и държавата, кралицата "отдавна не в ролята на това да удря по масата". 

Според Петър Стоянович, ако Елизабет Втора е била кралица десетилетия назад, тя отдавна би трябвало да е получила и титлата "Велика" към името си. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!