Във фамилната история на принц Филип има връзки, които му осигуряват една свързаност с Балканите и най-вече с Гърция и с България. Дядото на принц Филип по майчина линия Лудвиг Александър фон Батенберг, брат на княз Александър I Батенберг – това е пряката връзка с България. Княз Александър се явява нещо като чичо на майка му, принцеса Алис. Това каза доц. Владимир Златарски от Института за исторически изследвания към БАН.

„Княз Александър има няколко братя, един от тях – Лудвиг фон Батенберг, още като 14-годишен преминава на служба в английския флот, където достига до оперативен командващ на флота н началото на Първата световна война. Това е един голям успех за него, но с началото на войната и разразилата се в Англия антигерманска пропаганда принц Батенберг трябва да се раздели не само с поста си, но и с името си.

В кралските фамилии взаимосвързаността е много голяма. Това, което имаме през 20-ти век като хора от батенбергската фамилия, които са достигнали до кралските звания, всъщност са две дами – едната е Луиза фон Батенберг, която също е дъщеря на въпросния Лудвиг, която след брака си с краля на Швеция, става кралица на Швеция".

"В друга връзка от коляното на другия брат на нашия княз Александър принц Хайнрих има едно от момичетата, която става кралица на Испания след брака си с Алфонсо XIII. Двата други случая, които споменах, са сходни с мястото, което заема и принц Филип като той е съпруг на кралицата, а двете жени от линията Батенберг са съпруги на краля, така че има между тях едно равенство. Разбира се, известността и популярността, която постига принц Филип, бидейки толкова дълго до английската кралица не може да се сравнява с други“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!