„Фердинанд, след абдикацията си, се установява в Германия. Завръщането му в България е един политически въпрос, поради насложилите се различни обстоятелства, които довеждат и до неговата абдикация.“

Това каза пред bTV доц. Владимир Златарски.

„Като цяло в първите години след войната той не е желан в България. Синът му Цар Борис III също предпочита царят да не се завръща. Въпреки, че двамата много са общували, до завръщането му не се стига“, добави Златарски.

По думите му най-логично е Фердинанд да бъде погребан в България, защото със сигурност до смъртта си той се е чувствал свързан със страната.

„От гледна точка на историята, сега се слива това, което си принадлежи“, коментира доцентът.

„По данни около живота на Фердинанд може да се види картина на една съпричастност към България, следене на събитията, жив интерес към това, което се случва. Той е общувал с много българи и до края на живота си продължава да се чувства съпричастен, да се чувства български владетел и да се интересува от съдбата на България, която обаче никога повече не вижда“, добави Владимир Златарски.

„В политиката от значение е как ще се слезе от сцената. Края на управлението на Фердинанд е белязано от две загубени войни. Но не само това е причината. За 31 години управление човек може да си натрупа много врагове. Фердинанд е обявен едва ли не за всички несполуки на България. Върху него се изсипва всичко, което е натрупано като негативизъм“, обясни още доц. Златарски.