Историческо събитие - 76 години по-късно тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха в България.

Те бяха превозени от баварския град Кобург до двореца „Врана“, каквото е било желанието на монарха приживе.

Снимка: БГНЕС

Това се случва 106 години, след като Фердинанд напуска България. След абдикацията си и никога повече не се връща. Тленните останки на царя пристигнаха със специален полет на български военен самолет от Германия.

С гвардейски почести ковчегът на българския владетел отново влезе в любимия му парк „Врана“. Тленните останки на българския владетел, управлявал най-дълго в Третото Българско царство, посрещна внука му Симеон Сакскобургготски.

Снимка: БГНЕС

Митрополит Антоний и католическият нунций Лучано Сулиани отслужиха кратки литургии в тесен семеен кръг.

Връщането на тленните останки на българския владетел стана възможно след инициатива на български историци и общественици и решение на правителството, което е съгласувано с Парламента и Президентството.

Снимка: БГНЕС

„Днешният ден е един жест, с който България за пореден път в годините на демокрация показва, че е една правова държава, извисена над конюнктурата и над партийните пристрастия“, заяви проф. Петър Стоянович от Инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд.

Снимка: bTV

На въпрос на bTV дали връщането на тленните останки на цар Фердинанд ще възстанови историческата оценка за владетеля, внукът му Симеон Сакскобургготски обясни, че това е въпрос на обективен прочит на историята.

„Това всеки може да го разбере, ако е запознат с миналото. Да сме благодарни, че сме тук в една свободна и демократична България“, добави той.

Снимка: bTV

Правнукът на Фердинанд княз Кирил Преславски сподели, че е много горд от случващото се.

„Церемонията надскочи моите очаквания. Също топлото отношение на хората и всичко, което България и правителството направиха“, допълни Преславски.

Снимка: bTV

Само пред bTV говори и праправнукът на царя Симеон-Хасан.

„Днес е много важен ден за нас и за България“, каза той.

Снимка: bTV

„Това е специален момент за семейството. Така е. Надявам се и за България“, допълни и другия правнук на Фердинанд княз Константин-Асен.

Снимка: bTV

Цар Фердинанд е владетелят, управлявал най-дълго в Третото Българско царство. По негово време България обявява своята независимост през 1908 година. Също по негово време страната преживява и Първата световна война, както и две национални катастрофи, след които монархът абдикира и оставя престола на Цар Борис III. Тогава той напуска държавата и никога не се връща в родината си.